Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zandra Reppe och Sonia Elvstål går till politiken om parkeringstillstånden

Idrottaren Zandra Reppe och tv-profilen Sonia Elvstål gör nu gemensam sak för att försöka få till en ändring när det gäller parkeringstillstånden för rörelsehindrade i Östersunds kommun.

Tidigare i våras berättade ÖP om Sonia Elvstål, Orrviken, som inte fick sitt parkeringstillstånd för rörelsehindrade förlängt av Östersunds kommun.

Hon överklagade hela vägen till Transportstyrelsen, men fick nej även där.

Nu är hon på väg att skicka in en ny ansökan till Östersunds kommun, men hon tycker samtidigt att det borde införas ett särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade som är bosatta i kommunen.

Därför har hon – tillsammans med landslagsidrottaren i bågskytte och rullstolscurling Zandra Reppe, Östersund – skickat in ett medborgarförslag.

De vill att möjligheten att införa ett sådant särskilt tillstånd ska utredas.

– Det finns ett stort behov för ett annat system. Den lag som finns är gammal och den skärptes dessutom 2009, säger Sonia Elvstål till ÖP.

Vilka människor som kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade bestäms i trafikförordningen och i Transportsstyrelsens författningssamling.

Det är det som kommunens tjänstemän går efter när de tar besluten om tillstånden, som då gäller i hela Sverige.

Men Sonia Elvstål tycker inte att lagarna har följt med samhället. Ett samhälle som, menar hon, numera förväntar sig att funktionshindrade ska jobba och fungera på heltid. Hon nämner även de senaste årens utförsäkringar. Hon berättar också att sedan hennes fall blev uppmärksammat har många människor i liknande situationer hört av sig till henne, genom telefonsamtal, sms och mejl.

Därför vill hon se ett mer generöst system: ett särskilt parkeringstillstånd som skulle gälla för funktionshindrade i Östersunds kommun.

– Jag förstår att de inte skulle kunna bevilja för hela Sverige, säger hon.

Borde inte det här vara en fråga för riksdagen i stället?

– Absolut, självklart är det dit man vill. Men kanske skulle Östersund kunna gå i framkant.

Skulle inte kommunen bryta mot lagen då?

– Nej, inte om de inför ett eget parkeringstillstånd, och samtidigt fortsätter att ha ett tillstånd som gäller för hela landet. Det blir ett sätt för Östersund att visa att man tycker det här är viktigt.

Blir inte det orättvist mot de rörelsehindrade som inte bor i Östersunds kommun?

– Någonstans börjar ju ett bättre system, säger Sonia Elvstål.

De senaste åren har Östersund mer och mer börjat profilera sig som en stad som ska vara tillgänglig för alla människor.

Bland annat har kommunen gått med i tillgänglighetsnätverket Network för excellence och även gjort ett stort nummer av Östersund Arena, där det ordnades B-VM i kälkhockey tidigare i år.

Det använder Sonia Elvstål som ett argument för sin sak.

– Om nu Östersund verkligen vill vara tillgänglighetsstaden och ligga i framkant, då skulle det här kunna vara ett led i det. Och sedan kanske även den nationella lagen ändras i framtiden.

Läs mer:

Kommunen tog Sonias P-tillstånd

”Kommenterar inte enskilda ärenden...”