Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan deltar i kungaparets statsbesök i Paris

Kungen är på plats. Och Zlatan Ibrahimovic.
Dagens statsbesök i Frankrike har dubbla svenska kungar i fokus.

Fotbollskungen Zlatan Ibrahimovic har funnits i Paris ända sedan sommaren 2012.

Den riktige kungen, Carl XVI Gustaf anlände i går kväll, tillsammans med drottning Silvia för ett tre dagar långt statsbesök, som även tar dem till Toulouse i landets södra delar.

Och vid lunch i dag ska de mötas, är det tänkt.

Kungaparet ska besöka Zlatans hemmaarena Parc des Princes för att få veta mer om Fondation PSG – det arbete som klubben Paris St-Germain drog igång redan år 2000 för att stödja ungdomar och socialt arbete i några av stadens tuffaste områden. Klubbägaren Nasser al-Khelaïfi har sedan han tog över 2011 tredubblat stödet till insatsen.

"Vi vill ta vårt medborgerliga ansvar genom utbildning och engagemang för att ge en framtidschans åt ungdomar som inte ofta har annat än idrotten att blomstra i", säger qatariern på klubbens webbplats.

Zlatan Ibrahimovic kommer till träffen med kungaparet på PSG:s arena Parc de Princes. Det bekräftade Sara Keusen, pressansvarig vid svenska ambassaden i Frankrike, för Aftonbladet.

– Zlatan kommer att närvara, säger hon.

Både herrarna och damerna i PSG har ligamatcher som väntar i morgon – för herrarnas del dessutom på bortaplan i Lille – vilket försvårar logistiken. Exempelvis har herrtränaren Laurent Blanc öppet höjt på ögonbrynen över ens tanken på att Zlatan skulle följa med Carl Gustaf på finmiddag hos president François Hollande i kväll.

Presidenten tar hursomhelst emot kungaparet dubbelt under dagen: dels i form av en officiell välkomst i Elyséepalatset under förmiddagen, dels vid middagen klockan halv åtta i kväll. Därutöver ska kungen bland annat besöka den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD medan drottningen hälsar på i Svenska skolan och Svenska kyrkan.

I morgon ska Patrick Modiano, nybliven Nobelpristagare i litteratur, finnas med när kungaparet lunchar med premiärminister Manuel Valls. Och i övermorgon väntar sedan ett möte med årets Nobelpristagare i ekonomi, Jean Tirole.