Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet anmälningar om bluffmejl ökar

/
  • Per Thelin, undersökningsledare vid polisen i Jämtland.

Det blir allt fler fall med bluffmejl som innehåller skadlig kod.

Annons

För lite mer än en vecka sedan varnade bland annat Per Thelin på Jämtlandspolisen för en variant av dataintrång, som utförs i Cdon:s namn, som tagit fart.

Nu har det visat sig att det har skickats ut liknande mejl men med Elgiganten och Skatteverket som avsändare.

Det är Nationellt bedrägericenter vid Stockholmspolisen som driver undersökningen.

– Det första mejlet i den här svängen skickades för drygt fyra veckor sedan. Då var det i Elgigantens namn. Sedan har det också skickats liknande i Cdons och i Skatteverkets namn. Jag fick själv ett bluffmejl om Cdon med en faktura på 50 000 kronor, säger Jan Olsson vid Nationellt bedrägericenter.

Hur ska man göra då om man klickat på en länk eller bilaga i ett sådant här mejl?

– Den här trojanen kan ligga vilande och välja att aktiveras först efter flera veckor så du måste installera om datorn. Annars är den en zombie i händerna på bedragaren. Och de kan ta över ditt ekonomiska liv.

– Senast vi hade en sådan här attack var 2012. Den här gången är det England, Tyskland och Sverige som är attackerade. I England är det mellan 100 och 200 000 datorer som är infekterade. I Sverige handlar det om några tusen datorer, säger Jan Olsson.

2012 var det, enligt Jan, mellan 600 och 700 personer i Sverige som fick sina bankkonton tömda till följd en sådan här trojan.

– I år har vi ingen helhetsbild än men bankerna har varit otroligt snabba och gör ett jättebra jobb med att motverka att bedragarna kommer in på bankkontona.

Hittills är det windowsbaserade datorer som angrips.

– Microsoft har satt in extra bemanning i sin kundsupport. Har du öppnat zip-filen kan du ringa dem guidas i hur du gör för att installera om datorn.

Hur jobbar ni nu med det här?

– I de fall där bedragarna har kommit över pengar spårar vi pengarna på regional nivå. Bluffmejl som gäller Elgiganten sköter polisen i Stockholm, Cdon är det polisen i Uppsala och gällande Skatteverket kommer det antagligen också bli polisen i Stockholm.

– När det gäller själva trojanen är det polisens IT-tekniker som ska undersöka den för att försöka komma fram till vem som är skaparen. Vi gör så gott vi kan men det här är ingen vardagsbrottslighet.

Nu kopplas också Nationellt bedrägericentrum och myndigheten för samhällsskydd och beredskap (SMB) in.

Robert Jonsson är ställföreträdande chef på Cert-se den enhet inom SMB som jobbar med operativ cybersäkerhet.

Hur jobbar ni med det här?

– I just det här fallet är det polisen som leder arbetet men vi samarbetar med polisen och bankernas säkerhetsfunktioner. Vi arbetar med att hjälpa organisationer och myndigheter att se om de har fått in trojaner i sina nätverk.

Är det här riktat mot myndigheter och organisationer också?

– Det här är främst riktat mot privatpersoner. Man försöker komma över pengar genom att komma över privatpersoners kontouppgifter.

I Jämtland har problemen verkat avta, i alla fall sett till antalet anmälningar,

Per Thelin är undersökningsledare vid polisen i Jämtland.

– Vi har bara fått in anmälningar om bluffmejl från Cdon. Det är totalt 20 stycken anmälningar som har kommit in och samtliga kom in under tre dagar förra veckan, säger Per Thelin.

Vad ska man göra om man får ett sådant här mejl?

– Radera mejlet. Och gör en polisanmälan, men det viktigaste är egentligen att du inte öppnar några bilagor i mejlet och att du raderar det, säger Per Thelin.

Hur jobbar ni med det lokalt?

– Det är nationellt bedrägericenter vid Stockholmspolisen som har hand om det här. De försöker ta reda på vem eller vilka som skickar ut de här mejlen och sedan kommer de att ta in alla anmälningar som gjorts runt om i landet, säger Per Thelin.

Se också:

Trojanen ska ge tillgång till dina konton

Skatteverket: "Vi skulle aldrig fråga efter bankuppgifter"

Mer läsning

Annons