Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondeyrket var inte hans grej.

/
  • Micke Myhr, 21 år, har gillat hårdrock sedan han var liten och hans äldre bror upptäckte musiken. Det var synd att AC/DC, Judas Priest och Metallica kom till Stockholm veckorna efter varandra, tycker han.
  • Micke är en av Klimatpanelens fem deltagare. ”På ett sätt klarar jag inte alls de där uppdragen men på ett annat sätt klarar jag av alltihop”, säger han.Micke Myhr.
  • Gitarr är intrumentet för  en hårdrocksbiten klimatbantare.
  • Micke Myhr, 21 år, har gillat hårdrock sedan han var liten och hans äldre bror upptäckte musiken. Det var synd att AC/DC, Judas Priest och Metallica kom till Stockholm veckorna efter varandra, tycker han.
  • Enligt officiell statistik ligger varje svensks utsläpp av växthusgaser på 6 ton. Om internationellt flyg och sådana utsläpp som producerats utomlands för import till Sverige räknas in hamnar vi på det dubbla.
  • En tv som står på stand-by ibland är ett av Mickes få klimatsamveten.

Micke Myhr är 21 år och Klimatpanelens yngste deltagare. Om det finns fördomar mot klimatbantare kanske Micke inte passar in i den bilden. Han har tatueringar, keps och hårdrockslindad handled och hans lägenhet i Brunflo är dekorerad med Iron Maiden-affischer.

Annons

de sena 80-talisterna, skulle vara särskilt mån om miljö och kompostering från sina dagar på dagis och skola, förnekar han helt.

– Det är tvärtom. Alla jag känner slänger soporna på samma plats och när man kör ska det helst ryka mycket, dra mycket och gå fort.

från Stugun. Där växte han upp med tre hel- och två halvsyskon. Före flytten till Stugun, när Micke var i tidiga skolåren, bodde han med sina föräldrar och syskon på en liten gård i Ammer. Med betoning på liten.

– Vi hade en ko, en tjur, en häst, en massa höns, får, grisar och katter och hundar. Och så hade vi två gäss, en skånegås och en kanadagås som vi hade räddat. Vi var med djuren hela tiden. Djuren gick lösa på gården. Det var det perfekta stället att vara liten på. När jag var liten ville jag bli bonde för att mamma var det.

lantbruksprogrammet på Torsta i Ås när det var dags för gymnasiet. Men det var ett misstag, säger han.

var mest speciell av alla djuren, berättar Micke. Den slog alla vakthundar med hästlängder. Kände den inte igen en bil som kom inkörandes på gården attackerade den alla som satt i.

– Då fick morsan suga tag honom i halsen och säga ”de får vara här!”. Då blev han spak och efter det kände han igen bilen varenda gång den kom. Han gick aldrig mer till attack förrän det kom någon ny som han inte kände igen.

– Och så gick han i par med skånegåsen Matilda. De var alltid ihop.

Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade Micke med mamma och syskon till Stugun där familjen växte. Micke beskriver sig själv som en elev i skolan som inte direkt satsade på skoljobbet. Det gällde både grundskolan och gymnasiet. En gammal skolkompis säger att han var en av de smartaste.

om att mycket var för lätt, men annat var för svårt. Det var svårt för skolan att upptäcka hur det låg till. I alla fall tror Micke att lärarna inte visste.

– Det var så lätt så jag behövde inte bry mig. I vissa ämnen hade jag MVG fast jag inte ansträngde mig. Samtidigt var matte det största problemet.

känd som både den mest svårväckte och morgontrötte, men också den hårdaste friskusen. Första året gick han varje dag från hyreslägenheten på Tengens till skolan. Oavsett väder och temperatur.

– Alla tyckte det var så häftigt och sa ”orka gå!”. Som om 2 000 meter skulle vara särskilt långt. Det är det ju inte.

Mickes grej upptäckte han efter ett tag. Så han bytte till skog och jakt. Och han sammanfattar Torsta som den roligaste tid han haft, trots att han egentligen alltid varit ointresserad av själva skolan. På Torsta hade han ”sjukt roligt”.

– Jag borde egentligen ha bytt skola helt när jag bytte klass, för att gå något annat. Men jag iddes inte.

Ändå skulle han hellre vara tillbaka på skolan nu, säger han. För att ha det livet igen. Nu jobbar han i stället kvällar och nätter och träffar kompisarna när alla har tid.

Micke började på McDonalds efter skolan men är lättad över att ha hittat nytt jobb. Han trivs mycket bättre som informationsmäklare i Östersund, på en sms-tjänst där man kan ställa vilka frågor som helst och få ett svar.

– Efter en månad kändes det som om jag var fullt utbildad sexolog. Det finns inte en del på kroppen som jag inte vet vad den heter. Och sjukdomar! De vet jag också mycket om.

extrema, säger Micke som då kan få frågor om både nattbussarnas turlistor och sannolikheten av att frågeställarna ska slippa gå hem ensam från krogen.

Men Micke har också fått frågor om klimat och utsläpp. Tänk om då frågeställaren hade vetat att det var en klimatbantare som svarade.

– På ett sätt klarar jag inte alls de där uppdragen. Det är till exempel jättesvårt att tänka klimatmässigt när man köper mat, för jag äter inte grönsaker. Men på ett annat sätt klarar jag av alltihop för jag har ju ingenting och jag flyger inte till Thailand. Jag har bara en tv som står på stand by ibland. Och så åker jag bil när jag ska någonstans.

är klar om hur klimatförändringarna ska kunna hejdas.

– Ledarna i världen måste föregå med gott exempel och inte bränna fram och tillbaka med jetflyg. Sedan måste allt som är bra bli billigare och det som inte är bra bli dyrare. Miljöbilar borde ju vara billigare än bensinbilar, säger han.

Mer läsning

Annons