Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Jörgens spektakulära trädgård vissnar aldrig – är i full blom året runt

/
  • Genom åren har många människor stannat till längs vägen och tittat på Jörgen Reiders unika trädgård.
  • I ett hörn av trädgården lyser en vassliknande skulptur.
  • Blommorna på de olika skulpturerna är fantasifullt utformade.
  • Blommorna breder ut sig och fångar förbipasserandes uppmärksamhet.
  • Skulpturen
  • Jörgen Reiser gjorde verklighet av sina drömmar och skapade en fantasifull och unik trädgård som väcker stor uppmärksamhet.

Dagtid kan det gå en och annan förbi. Men när mörkret faller förvandlas Jörgen Reisers trädgård till en lysande, unik skulpturpark som får nyfikna människor att stanna till.
– Jag tycker att det är jätteroligt när det kommer folk och pratar. En sommar stod jag här och rensade ogräs och en jänta som gick förbi med sin pappa stannade och sa: "pappa, här vill jag bo", säger Jörgen.

Annons

Det hela började med att Jörgen ville skapa en trädgård som aldrig vissnar. Idéerna växte fram för 25 år sedan och arbetet inleddes med att bygga en fontän nära huset. Allt eftersom har skulpturparken utökats. Med bakgrund som svetsare och en stor dos fantasi har Jörgen bara stte möjligheter. Under svetslågan växte skulpturparken fram ur rostfritt stål, blank plexi och hundratals små dioder. Många timmars arbete ligger bakom och vissa skulpturer har varit särskilt komplicerade att få till.

– När jag gjorde skulpturen "Krukan" var det mycket jobb med att forma plåtarna och få alla bitar att stämma överens med varandra så att jag kunde svetsa ihop dem. Det har varit mycket jobb, men ett roligt jobb, säger Jörgen.

Fantasiblommor varvas med solrosor och tulpaner. I ett hörn av trädgården lyser en skulptur som ser ut som vass. Trädgårdens karaktär växlar över året.

– I augusti och september är den som vackrast när mörkret kommer och det fortfarande är fint i rabatterna, säger Jörgen.

På vintern blir skulpturerna spännande kontraster till den vita snön. De ståtliga svamparna skiner av giftgrönt neon. Skulpturerna lockar till sig nyfikna rådjur som verkar tro att det kan finnas mat kring dem.

– Jag tror att de försöker äta upp grejerna. Det är fullt med spår i snön och man ser hur de går runt svampskulpturerna, de är väldigt nyfikna på det här.

Jörgen har alltid gillat att bygga saker. Det började med moppar och bilar. Huset har han byggt med lösvirke och carporten är byggd som ett mekano som går att plocka ner och flytta. Han har tillverkat möbler, trappräcken och sängar och kreativiteten går som en röd tråd genom Jörgens liv.

Trädgården är i stort sett färdig men kreativiteten och idéerna tar inte slut för det

– Jag tror att det blir för plottrigt om jag ska göra mer, jag har en del nya planer men de håller jag för mig själv än så länge, säger Jörgen hemlighetsfullt.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!