Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Skärpta amorteringskrav börjar gälla nästa år

Regeringen har sagt ja till Finansinspektionens förslag om nya amorteringskrav. Från och med nästa år kan hushåll behöva amortera upp till tre procent per år.

Annons
Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Redan nu finns ett amorteringskrav som innebär att om man har en belåningsgrad som överstiger 70 procent av bostadens värde så har en amorteringstakt på två procent per år. Har man en belåningsgrad som ligger mellan 50 och 70 procent av bostadens värde amorterar man en procent per år.

De nya förstärkta amorteringskraven innebär att nya bolånetagare som har bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst en procent utöver det befintliga amorteringskravet. Det kan alltså innebära en amorteringstakt på tre procent per år om man har hög belåningsgrad på sin bostad.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund kommer de flesta nya bolånetagare inte att beröras av de nya kraven.

– Tar man ett exempel på ett hushåll med två vuxna och två barn måste de samlade inkomsterna komma upp i över 70 000 kronor för att de nya åtgärderna ska få effekt. Under den inkomsten är det de befintliga åtgärderna och de befintliga ramverket, det vill säga de krav som bankerna redan ställer, som begränsar möjligheten att få lån, säger Per Bolund.

– Vår bedömning är därför att det här påverkar hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna primärt, fortsätter han.

De nya förstärkta amorteringskraven föreslås att börja gälla från den 1 mars 2018. Bolån som tas innan dess och redan befintliga bolån omfattas inte av de nya amorteringskraven.

Läs även:

[+] Efter rekordökningen – bostadspriserna planar ut i Östersund

Hushåll med bolån ökar i landet – så många har bolån i Jämtlands län

Här är länsborna mest skuldsatta – se listan kommun för kommun

Villapriserna på uppgång i länet – Härjedalen har störst ökning i hela landet

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!