Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inga nya bidrag till fastighetsägarna

/
  • På jakt efter eltjuvar. När Klimatpanelen träffades hemma hos Nisse Höglund till höger, visade Svante Öhrnell hur en effektmätare mäter elförbrukningen på apparater, här Nisses bärbara telefon. Effektmätare finns att köpa på bensinmackar och elvaruhus.

Mer energirådgivning och individuell mätning av vatten och värme är de mest konkreta satsningarna för bostäderna i klimat- och energi­propositionerna.

Annons

Men inga nya bidrag till fastighetsägarna för energieffektiviseringar. Sådana investeringar är lönsamma ändå, sa Maud Olofsson (C) när hon fick frågan när de två stora klimat- och energipropositionerna presenterades.

vid Mittuniversitet, Krushna Mahapatra, gjorde en avhandling 2007 där han kom fram till att villaägare kan påverkas till miljövänligt beteende med styrmedel. 700 villaägare i Östersund med direktverkande el fick frågan om de ville investera i annat uppvärmningssystem. Svaret blev ett överväldigande nej. 80 procent hade inga planer på byte.

Ändå bytte 78 procent av dem när de fick erbjudande om konverteringsbidrag.

– Vi har valt att stimulera med ROT-bidraget i stället och det kan användas till energiinvesteringar. Dessutom är sådana investeringar ändå lönsamma och då är det inte väl använda skattepengar att lägga dem på bidrag, säger pressekreteraren Frank Nilsson.

åtgärderna i bostadssektorn är enligt honom:

Energirådgivarna blir också klimatrådgivare.

Individuell mätning av värme och vatten blir obligatoriskt för nybyggen och ombyggnader.

Energimyndigheten får 875 miljoner kronor för att stimulera ny teknik.

300 miljoner kronor läggs på information och teknikupphandling, hur är inte klart.

Skärpningar i byggnormerna kan komma senare, men något sådant fanns inte med nu. Reglerna har nyligen ändrats som vi berättade i gårdagens ÖP.

Mer läsning

Annons