Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt låga konkursnivåer

En stabil konjunktur med en stark konsumtionsökning bland hushållen trycker ned konkursnivån i Sverige mot rekordlåga nivåer.
Trenden ser ut att hålla i sig, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Annons

Både UC och konkurrenten Creditsafe har i veckan redovisat kraftiga nedgångar för antalet konkurser i oktober och för årets första tio månader.

Företagens överlevnadsförmåga har stärkts, skriver UC i sin rapport, medan Creditsafe konstaterar att "vi mår väldigt bra i år".

Starka hushåll

Svensk ekonomi är inne i en stabil återhämtningsfas och konkurssiffrorna har nu nått historiskt låga nivåer, säger Victoria Preger, kommunikationschef på UC.
Konkurserna har nu minskat varje månad i ett års tid och det går i linje med vår analys av konjunkturläget, som ser stabilt ut. Utöver stabil konjunktur och ökad inhemsk efterfrågan så beror det också på att hushållens ekonomi och konsumtion fortsätter att vara stark, tillägger hon.

Creditsafes Sverigechef Krister Jonsson tror att det utöver återhämtningen i svensk ekonomi kan finnas en koppling till minskat risktagande bland banker och investerare, som drar sig från att satsa på skakiga affärsidéer. Han tillägger att trenden nu kan vara nära en bottennivå.

Jag tror inte det kan fortsätta så länge till, även om jag inte ser något som tyder på att det håller på att vända. Det finns ju en naturlig nivå på frånfall av företag som inte fungerar eller blir utkonkurrerade.

Mot strömmen

Branschmässigt tillhör byggindustrin, bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster de starkaste hittills i år, enligt UC:s siffror. Mot strömmen går företag verksamma inom information och kommunikation, där konkurserna har ökat med 5 procent hittills i år.

Uppdelat på län spretar också siffrorna, med stora minskningar i Kronoberg, Bleking och Västerbotten, medan Gotlands län och Uppsala län ökar kraftigt, enligt UC.

Mer läsning

Annons