Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elförbrukningen ökar trots bidrag och rådgivning

Rådgivning och bidrag för att koppla bort elvärmen till trots. Elförbrukningen i bostäder har ökat i länet under tre år.
Orsaken är fler fritidshus och mer hushållsel.

Annons

Samtidigt som 886 villaägare i Östersund har fått statligt stöd på 25,4 miljoner kronor för att byta bort direktverkande el och koppla in sig på fjärrvärmen har det bara i Åre, Duved och Storlien byggts 165 nya fritidshus. Och nära på samtliga nya fritidshus värms med el, enligt de bygginspektörer som gett bygglov.

165 nya fritidshus är inte heller med i den statistik som visar att elförbrukningen bland bostäder ökade i länet under åren 2004 till 2007.

Elförbrukningen hör ihop med klimatet. Därför har villaägare under de senaste åren kunnat få bidrag för att byta bort sin eluppvärmning. Samtidigt pågår olika elsparkampanjer och energirådgivning.

Ändå har elanvändningen i bostäder i länet ökat totalt sett under åren 2004 till 2007. Eluppvärmda småhus har minskat sin elanvändning under perioden, kanske som en följd av alla konverteringar. Men i bostäder som inte värms med el har förbrukningen i stället ökat liksom åtgången på el i fritidshusen. Tillsammans tar de ut den minskning som ändå gjordes i eluppvärmda småhus.

energibalansstudie som Energikontoret i Östersund har gett ut.

– Hade man förbjudit elvärme hade minskningen blivit större. Det är konstigt att man ger stöd och sedan tillåter att det byggs nya hus med eluppvärmning. Man kan värma hus på olika sätt, men elen behövs till annat. Elen vore bättre att ha i bilar än i hus till exempel, säger Jimmy Anjevall som har gjort studien.

Enligt hans studie ökade elen i fritidshusen i länet med 10 procent. Elförbrukningen för permanenta bostäder ökade med 8 procent. Tillsammans är det mer ökning än den minskning av el till uppvärmning som ändå varit resultatet under de första årens övergång till fjärrvärme, fram till 2007 med andra ord.

många fritidshus med eluppvärmning är alltså ett skäl till ökningen, men varför hushållen ökade sin elförbrukning är mer oklart. Energimyndigheten har i flera år mätt förbrukningen i 200 lägenheter och 200 villor och kommit fram till att det inte är hushållselen som ökar trots allt.

I stället är det golvvärme och värmepumpar som står för ökningen samtidigt som hushållselelen har minskat. De tar ut varandra.

Mer läsning

Annons