Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tretton generationer har bott på Hälsingegården – kolla in vad Bygglov har gjort med kåken

/
  • I den gamla delen av huset finns ett spökrum. – De var nog lite skärrade när de var här, säger Helena Bernmyr Henning.
  • Under byggnationen fick familjen hjälpa till, men de fick inte gå upp på övervåningen där det byggdes för fullt.
  • Milla blev nöjd med sitt sagorum.
  • Sällskapsrummet är populärt och mest uppskattat av dottern Tuva som älskar att sjunga och framträda för familjen.

I den gulmålade hälsingegården i Harmånger, hade familjen Bernmyr under sommaren besök av tv-programmet Bygglov. Med en stor familjegård från 1600-talet får man nästan räkna med en hel del renoveringsarbete, och efter att hustrun Helena krockat med bilen fanns inte orken att ta tag i det.

Annons

I över tretton generationer har Helenas familj bott på gården i Nordanå. Ända sedan familjen Bernmyr Henning tog över gården år 2003 har det varit renoveringsprojekt efter renoveringsprojekt.

Men när Helena Bernmyr Henning krockade med bilen och fick diskbråck tog det stopp.

Se när Bygglov var på plats hos familjen Bernmyr

– Vi hade kört fast här på gården. Min fru Helena hade fått diskbråck efter att hon hade krockat bilen, så hon var väldigt ledsen. Vi kände att det varken fanns ork eller tid att få till det här med rummen till barnen själva, berättar Andreas Bernmyr.

Så en kväll när Helena skjutsade sonen Isak till gymnastiken passade maken Andreas och deras två döttrar Milla och Tuva, på att spela in en femton minuter lång video.

– Halva filmen blev filmad upp och ner. Och i slutet bad tjejerna att Fuskbyggarna skulle komma, när de skulle rätta till det så bad de Arga snickaren att komma, berättar Andreas som inte hade tid att klippa filmen utan skickade in den som den var till Bygglov.

– Och i några rum blev bilderna helt svarta, då sa han "här är det så illa att det inte ens fastnar på bild", lägger Helena till och skrattar.

Läs även: Nu kan du slå till – köp ett mystiskt ufo-hus i skogen

Det var alltså inte konstigt att makarna blev förvånad när de fick samtalet om att de var ett av 70 hushåll som blivit utvalda till Bygglov.

Men från det första samtalet tills att de faktiskt kom för att bygga var en lång process. Efter två besök och otaliga telefonintervjuer med hela familjen, kom det sista samtalet. En månad senare var bygg- och tv-team på plats, klockan fem en söndagsmorgon.

– När de ringde och sa att vi hade blivit utvalda på riktigt, att de skulle komma hit, var helt fantastiskt. Med tanke på kvaliteten på filmen som blev inskickad var det som att få första vinsten, skrattar Helena.

Innan Bygglov kom på besök delade Andreas och Helena rum med sina två döttrar. Den enda som hade sitt eget rum var sonen Isak, som är äldst i barnaskaran.

Efter fyra dagar i byggkaos fick de se resultatet.

– Jo men det blev jättebra, vi är jättenöjda, ungarna fick jättefina rum.

Sonen Isak fick, precis som han önskat sig, ett 50-talsinspirerat rum med rutigt golv och en massa Elvis Presley-prylar.

Mellandottern Milla som älskar sagor fick ett rum med guld, sänghimmel och sagomotiv på väggarna.

På frågan vad det är som är så bra med sagor svarade Milla.

– Att man får tänka vad man vill, fantasi.

Yngst i familjen är dottern Tuva som i sitt nya rum fick en himmel som tak och en regnbågssäng. Men gladast är hon över barnens gemensamma sällskapsrum, där det finns en scen som hon ofta har framträdanden inför familjen på.

Se även: Mångmiljonvillan i Hudiksvall som gör klicksuccé på Hemnet

Mer om bostad:

Gudmar Söderin valde livet i lådan

Trebarnsfamiljen trivs i Centralpalatsets paradvåning

Mer läsning