Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står Holger och gör en god gärning.

/
  • Holger Nilsson gör en av sina goda gärningar.
– Han hade skitat ner så mycket han som körde grejor, säger han.
Därför har han tagit moppen och skurat golvet inne på Ica. Efter det ska han åka med varor till en liten kille som är sjuk.
  • Äntligen får han skjuts. Holger Nilsson frågar föraren i den mörka Saaben om han kan skjutsa upp honom till Olof som är sjuk. Det kan han, och Holger hoppar in.
  • Det är dags att få iväg julkorten. Ann-Britt Persson är på sitt dagliga besök på affären.
– Man springer här nästan varje dag, det är alltid något man behöver.
Ann-Britt Persson är glad över att affären fått vara kvar.
– Det är det bästa som har hänt, säger hon.
  • Gerd-Britt Widegren och Ingrid Rönn tittar in genom fönstret till Mårten Mårtenssons antikaffär. Butiken är stängd, men lappen i fönstret gör gällande att den ska vara öppen över helgen. Gerd-Britt och Ingrid har varit och hälsat på ett äldre par och har stannat vid butiken på vägen hem.
  • Spark verkar vara en vanligt transportmedel i Kall. Vid Ica-butiken och skolan står flera sparkar parkerade och Ingrid Rönn och Gerd-Britt Widegren är ute på sin dagliga motionsrunda på var sin. Trots att både Ingrid Rönn och Gerd-Britt är pensionerade har de mycket att stå i.

– Man får många erbjudanden. I morgon ska jag till exempel vara rallyvakt, berättar Ingrid Rönn.
  • Kalls skola har en egen simbassäng nere i källaren. En dag i veckan är förskolan där och simmar, en dag är skolan där. I dag är det skolans tur, och Sally Marti Ashley och Elinor Tyrebo passar på att ta ett sista dopp. Sally Marti Ashley och hennes familj har flyttat till Kall från Nederländerna.
  • Det är Kall Autolodge som behöver hjälp, Ford är där och testar rallybilar.

Det är inte för att han ­jobbar där som Holger Nilsson svabbar golvet på Ica. Han tycker bara att killen som levererar varor skitat ner.

– Jag gör en god gärning, säger han.

Annons

Just goda gärningar verkar vara Holger Nilssons grej. En stund senare står han nämligen ute på parkeringen och väntar på skjuts. Han ska till Johan Landström, elektrikern, vars 4-åriga son Olof är sjuk. Holger Nilsson ska dit med lite proviant.

Holger Nilsson är uppvuxen i Kall, men lämnade byn för att jobba som lastbilschaufför i Stockholm i 40 år.

– Jag förstörde 40 år av mitt liv, säger han medan han väntar på att någon som kan skjutsa honom kommer förbi.

Nu har han flyttat tillbaka till hembyn, men om det är för gott vet han inte.

– Det är för ett tag i alla fall, jag har inte bestämt mig. Men jag har en jättefin lägenhet här och den vill jag behålla.

Några minuter senare kör en mörkgrå Saab 900 in på parkeringen framför Ica-butiken. Så fort den stannat går Holger Nilsson fram, öppnar dörren till passagerarsidan och frågar chauffören:

– Vill du skjutsa mig upp till Olof, han är sjuk.

Han får visst ett ja, för han hoppar in i bilen och snart har ekipaget försvunnit upp för en backe.

I Kall finns cirka 150 hushåll. Byn ligger vid Kallsjön, och på andra sidan sjön tornar baksidan av Åreskutan upp sig.

– En del av våra gäster vet inte ens om att Åre existerar.

Det berättar Malin Lindgren, sälj- och marknadsansvarig på Kall Autolodge, för oss när vi stannar till för att äta lunch. Vi delar lunchmatsalen med ett stort sällskap endast bestående av män. På Autolodge bor för tillfället testförare från Ford, Polaris och Vi Bilägare.

– Vi tar hand om eventen efter att en bil är lanserad och vi bjuder in potentiella kunder på förarutbildningar med syfte till marknadsföring och försäljning, förklarar Malin Lindgren.

Besökare från bland annat Asien och Australien har kommit till Kall för att testa bilar eller skotrar i is- och vintermiljö.

Men det är inte bara långväga gäster som besöker hotellet. En kväll i månaden är det pubkväll och då passar många bybor på att gå dit.

– Och på sommaren ha de á la carte, då passar många på att gå dit och äta, berättar Kari Alexandersson, lärare på Kall skola.

Kari Alexandersson står nere i Kalls skolas källare, där en stor simbassäng finns. En dag i veckan har eleverna på skolan simundervisning. Sally Marti Ashley och Elinor Tyrebo, båda nio år, plaskar glatt omkring i bassängen. Sally Marti Ashley har bara bott i Sverige sedan februari men redan är hennes svenska näst intill flytande. Hon och hennes familj har flyttat till Kall från Nederländerna.

– Mina föräldrar bestämde sig för att flytta hit för att de gillade utsikten, säger hon.

Byn verkar ha en invånare som är mer känd än andra, auktionisten Mårten Mårtensson. Han vann i fjol pris som Sveriges bästa auktionist, får vi veta av en stolt bybo.

Vi får också veta att han på vintrarna mest befinner sig i Östersund, där han har en övernattningslägenhet, men att han har en butik i byn. Om vi har tur är han uppe på tillfälligt besök.

Vi har inte tur, Mårten Mårtenssons butik är stängd och den röda Volvo som han sägs äga står inte på gården. Men utanför butiken står Ingrid Rönn och Gerd-Britt Widegren och trycker näsorna mot dörrens glasruta. Ingrid Rönns stora tomte, som stått på ett bord precis innanför dörren, har vält.

– Den kanske var på fest i går kväll, skämtar Gerd-Britt Widegren.

De två kvinnorna, svägerskor och väninnor sedan 50 år, är ute på en motionsrunda med sina sparkar. Båda kommer från Kallbygden men har bott söderut i många år innan det var dags för pension. Då valde de båda att flytta hem igen.

– Jag ville bo hemma, här i fjällen där man kan åka skidor och ha det bra, säger Ingrid Rönn.

– Ska du skriva något så skriv att det är helt otroligt att få bo så här som pensionär, inflikar Gerd-Britt Widegren.

Sedan tar de sina sparkar och försvinner bort längs byvägen.

Mer läsning

Annons