Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har befarat det här i tio år” – Årepolitikern Can Savran om militärkuppen i Turkiet

Can Savran (C) följer militärkuppen noga. Halva hans släkt bor i landet. ”Jag är inte ett dugg förvånad. Jag har befarat det här i tio år”, säger han om fredagnattens händelser. Och han menar att allt är presidentens fel.

Annons

Läs mer: Länsbor fast i Turkiet efter kuppförsöket : "Väldigt oroligt på gatorna här"

Så sent som vid midnatt i fredags talade Can Savran, Duved, med sina släktingar i västra Turkiet. Då visste de inte mer än han själv om det kuppförsök som hade inletts för att störta president Recep Tayyip Erdogan. Dessutom tordes de inte prata så mycket, i rädsla för att telefonerna var avlyssnade.

– Det pågår ett mediakrig nu. Det böljar fram och tillbaka och vi vet inte utgången ännu, säger han på lördag förmiddag när det både förekommer uppgifter om att kuppförsöket har slagits ned och att det fortfarande pågår.

– Men det är mycket oroande om inte hela militären står bakom kuppen. Då kan det bli oerhört blodigt och i värsta fall ett storskaligt inbördeskrig, säger han.

Can Savran sitter i partistyrelsen för Centern och han är aktiv i Årepolitiken. Han följer också Turkiets politik noga och han menar att utvecklingen mot nattens kuppförsök har pågått i tolv år, så länge som Erdogans religösa parti AKP suttit vid makten.

– Jag stödjer verkligen inte en militärkupp. och regeringen är demokratiskt vald, men jag förstår orsaken. AKP har egen majoritet och de har polariserat utvecklingen i Turkiet så till den grad att militären antagligen sett sig tvungen att störta partiet.

Can Savran beskriver den polarisering som finns i Turkiet som att den bygger på att en majoritet, drygt hälften, av befolkningen har röstat fram Tayyip Erdogans parti medan den andra halvan tycker att utvecklingen gått åt helt fel håll de senaste fem åren.

– Erdogan är fullständigt maktfullkomlig, han har förbättrat människors vardag, till exempel med bättre infrastruktur, men han har börjat moralisera över folks privatliv som irriterar folk i Ankara och i städerna. Många där tycker att det är helt åt skogen. Och det finns ett ordspråk, en utrikespolitisk princip som säger ”fred hemma, fred i omvärlden”, att om man håller sig väl med sina grannar får man en bra situation hemma, men Erdogan har helt misslyckats med utrikespolitiken, och han har trappat upp striden igen med PKK. Jag kan tänka mig att militärern ansåg att de måste agera.

– Enligt min uppfattning anser Erdogan att makten går före det mesta. Han har själv bäddat för den här militärkuppen. Den är hans eget fel.

Skulle du säga så i Turkiet skulle du fängslas?

– Ja. Och vinner Erdogans sida nu finns risken att hans ställning stärks ännu mer och att hans ego blåses upp, att det blir ännu mer repressalier mot journalister och meningsmotståndare.

Enligt Can Savran florerar nu mängder av konspirationsteorier på sociala medier. En handlar om att president Tayyip Erdogan själv har triggat igång en militärkupp, tillräckligt liten för att han ska kunna kväsa den och visa sin styrka.

– Jag tror normalt inte på sådana teorier, men nu vet jag inte alls. Det kanske finns substans det. Jag känner mig orolig för det som händer. Det har jag gjort länge.

Läs även: EU – "Vi stödjer Erdogan"

Mer läsning

Annons