Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schulman om polisen i Åre – självironi eller allvar?

/

Alex Schulman lever på att sälja sina tankar och sin person. Som medieprofil, bland annat som kolumnist i Aftonbladet.

Annons

Frågan är vad som styr hans tankar?

"Vreden växte, den blev så stark att jag kände att nädu, jag tänker inte spela med i ditt sjuka lilla mindgame."

Skrev Schulman i sin tidningsspalt efter ett påskbesök i Åre. Den som påstods utöva sjukt spel genom sitt tysta betraktande var polismannen Thomas Hägg, arbetande i Åre just under påskhelgen.

"Hörru! Gatan var helt jävla tom! Stick i väg och leta efter riktiga brottslingar i stället!" Tyckte Schulman.

Provocerande på gränsen till det acceptabla? Dumt och korkat eller bara humor, ett typiskt Schulmanskt utslag av självironi eller helt enkelt allvar? Kanske gillar inte Alex Schulman att bli åthutad av en inhemsk polisman i Åre dessutom med blicken gömd bakom oljefärgade solglasögon, trots att han slapp pröjsa 800 kronor i böter?

Hur som helst. Sedan ÖP skrev om hur mötet mellan Schulman och Hägg på Åres gator blev till en hetsig krönika har artikeln minst sagt gått bananas på alla möjliga plattformar på nätet.

Vår artikel har hittills delats över 11 500 gånger på op.se, debatterats och tolkats som utslag av allt från polisförakt till storstadskomplex.

Trots att det hela i grund och botten inte är något annat än en struntsak. En bagatell som Alex Schulman från sin position som streetsmart medieprofil lyckas få viral spridning på, med god draghjälp av ÖP och andra medier.

Smart och varumärkesbyggande. Det går förstås att beundra som ett skickligt hantverk i den nya sociala medielogiken.

Och sedan strunta i, om det inte var så att en fråga hängde kvar.

En fråga som har sitt ursprung i en helt annan artikel, även den från senaste veckan. Artikeln publicerades på Dagens Nyheters debattsida. Tre professorer var allvarligt bekymrade över hur mycket makt en växande skara kändispolitikerproffs kapar åt sig. Forskarna syftade på politiska tjänstemän, kommunikatörer, experter med politisk agenda, PR-konsulter och lobbyister. Påtryckare som kan få frågor på dagordningen genom att skapa digitalt snurr precis som den Schulman är expert på.

Rent hypotetiskt. Om det skulle visa sig att Alex Schulman skrev sin text sedan han hyrts in av en påtryckargrupp som absolut inte vill att antalet poliser i glesbygden utökas. Ja då kan det absolut inte avfärdas som strunt när han ger bilden av att Årepolisen lägger tid på att skrämma intet ont anande påskgäster från Stockholm i stället för att jaga det riktiga buset.

Som sagt. En högst personlig spekulation.

Mer läsning

Annons