Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsförening i Bräcke får höjd hyra med 326 procent

Kjell Midbjer, ordförande i idrottsföreningen Bräcke Sport & Motion är inte glad. Man kan ha viss förståelse, föreningens lokalhyra ska höjas med 326 procent.

Annons

Klubben har hyrt lokalen de senaste fyra åren av Bräcke kommun. För fyra år sedan var kommunen glad att överhuvud taget få lokalen uthyrd. Klubben beviljades därför en symbolisk hyra på 15 000 kronor per år.

Men nu är det andra personer som fattar de kommunala besluten.

– När vårt nuvarande kontrakt går ut vid nyår, ska årshyran höjas från 15 000 till drygt 64 000 kronor, säger Midbjer.

Kommunen fick överta lokalen av Diös i samband med en byteshandel dem emellan. Priset som kommunen betalade för lokalen då stannade vid en krona.

Efter att styrkelyftarna hämtat sig från chocken har de nu lämnat ett motbud till kommunen där de är beredda att höja hyran med 100 procent och alltså betala 30 000 kronor i årshyra.

– Då täcker vi el, vatten, avlopp och värme för lokalen. Vi vill däremot inte vara med om att betala avskrivningskostnader för en lokal som kommunen har fått för en krona. Men detta har mötts med kalla handen, säger Midbjer.

Kommunen erbjuder nolltaxa, alltså hyresfria lokaler, för de föreningar som bedriver ungdomsverksamhet.

– Av våra 150 medlemmar är drygt hälften ungdomar under 25 år. Vi har dessutom många flyktingar här, kanske en tredjedel av alla medlemmar är flyktingar, säger Midbjer.

Medlemsavgiften i klubben är 1000 kronor per år. De pengarna används för att driva lokalen, reparationer, städning, inköp av träningsredskap - allt arbete gör klubbens medlemmar själva.

Lokalen som sådan kräver en hel del reparationer i dagsläget, bland annat finns mögelangrepp i duschen. Att reparera det skulle kosta 50 000 kronor.

– Även den kostnaden är vi beredda att betala. Detta trots att det är kommunen som äger lokalen. Men inget hjälper, säger Kjell Midbjer.

Om inget lösning dyker upp höjs klubbens hyra efter nyår med 326 procent.

Läs också:

Chef på Bräcke kommun: Hyran är ännu inte spikad

Mer läsning