Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Bucht (S) besöker länet: Hela vårt land ska leva och utvecklas

Annons

I dag och i morgon besöker jag Järpen, Ås och Östersund på min Sverigeresa. Jag får ofta frågan varför jag reser runt till byar och orter på landsbygden. Svaret är enkelt, om man inte möter verkligheten ofta är det svårt att veta vad som behöver göras politiskt. Jag ska bland annat besöka en gymnasieskola, företaget Norrmontage, Eldrimner och Staare 2018. Jag kommer träffa många jämtar, bland annat representanter för kommunerna och organisationer.

Sverige har under lång tid har dragits isär och klyftorna har ökat. Jag är själv landsbygdsbo och bor i Norrbotten på en holme i Torne älv. Jag vet hur det känns när staten och samhället drar sig tillbaka. Flera tidigare regeringar, röda som blåa, bär ansvaret för utvecklingen. Den här regeringen har lagt om kursen för landsbygden och riktningen är tydlig – vi ska framåt tillsammans och hela vårt land ska leva och utvecklas.

Flera partier säger sig vilja sluta klyftan mellan stad och land och det är positivt. Men förändring kommer inte genom ord utan genom handling med ordentliga, strukturella reformer med den svenska modellen som grund. Regeringen har vänt ett underskott på 60 miljarder 2014 till att vi har ett överskott på 80 miljarder, hälften av det använder vi till att betala av på statsskulden och hälften går till viktiga reformer.

Regeringen gör bland annat en ”Hela Sverige-satsning” i år med 1,2 miljarder för åtgärder i hela landet. Det handlar om saker som tillgänglig offentlig service, driftstöd till lanthandlare, en satsning på gröna jobb för de som står utanför arbetsmarknaden, företagande och utbildning samt bättre vägar och kollektivtrafik. I den här satsningen finns också vad vi kallar en pottshålspeng, som ska gå till att rusta upp vägarna på landsbygden.

Under våren planerar regeringen att lägga en landsbygdsproposition med landsbygdskommitténs utredning som grund. Vi har redan avsatt totalt 1,5 miljarder under 2019 och 2020 för genomförandet av propositionen. I budgetpropositionen för 2018 har vi dessutom öronmärkt hela 22 miljarder för de kommande tio åren till socialt utsatta områden, områden som även finns på landsbygden.

I fjol fattade riksdagen beslut om den nationella livsmedelsstrategin och vi satsar en hel matmiljard för att driva igenom reformer i syfte att öka den svenska livsmedelssektorns konkurrenskraft. Regeringen arbetar även med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram för att skogen ska kunna bidra ännu mer i övergången till ett grönt och fossilfritt samhälle.

Regeringen har även beslutat att se över reseavdraget bland annat för att underlätta för de som bor på landsbygden. Målet är att det ska vara möjligt att kunna bo och verka i hela landet, även där kollektivtrafikalternativ saknas eller är begränsad. Det här är en oerhört viktig fråga för alla landsbygdsbor.

Det tar tid att vända utvecklingen men vi har kommit en bit på vägen. Det här är dock än så länge bara början på en ny framtid för landsbygden. Sverige är starkare när vi håller ihop hela landet – det är den svenska modellen.

Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons