Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Centern: Så kan Litsbacken få en ny chans

Annons

Tusen tack till aktionsgruppen i Lit som i en fullsatt aula lyckades hålla ett opinionsmöte i god ton, med konstruktiva förslag som också slutade i en möjlighet.

Vi två inbjudna från Centerpartiet konstaterade när vi diskuterade mötet efteråt att aktionsgruppen av allt att döma hade fått majoriteten i kommunen att börja lyssna lite mer. Kommunalrådet Anders Edvinsson (S) öppnade i våra öron för diskussion på flera områden. Såväl tidsbeslut som finansiering framåt kändes möjliga att diskutera, som vi uppfattade det i alla fall.

Politiker eniga om Litsbacken: "Känns bra för demokratin" (7 februari)

I den diskussionen drar gärna vi centerpartister vårt strå till stacken. Det sa vi på mötet i Lit och det upprepar vi idag. Centerpartiet har inget intresse av att skapa en valdebatt kring denna fråga. Vi medverkar mer än gärna till att skapa lösningar här och nu.

Vår politiska utgångspunkt är det budgetförslag vårt parti lade i oktober när majoriteten fattade sitt beslut om nedläggning i den budget man röstade igenom. I vår budget för 2018 prioriterade vi pengar till både drift och investeringar i Litsbacken. Men vi inser också att eftersom den blev nedröstad av majoriteten kommer vårt förslag inte att bli verklighet i år. Och det är faktiskt nu som något måste göras.

Pistmaskinen står stilla vid Litsbacken.

Därför vill vi ta upp följande till diskussion: Mot bakgrund av hur Litsborna ställt upp och organiserat sig runt sin backe, borde vi politiskt brett åtminstone kunna komma överens om detta:

• Beslutsfristen för Litsbacken flyttas ett år framåt till april 2019. Inget rivs eller flyttas.

• Under kommande vintersäsong 2018-2019 drivs backen i nuvarande skick, och kommunen avsätter medel för detta.

• Kultur- och fritidsförvaltningen bildar omgående en gemensam arbetsgrupp med Litsinitiativet för att utifrån gruppens samarbetsmodell projektera driftform, finansiering och utformning av den framtida Litsbacken, för beslut i april 2019.

Kostnaden för att ta detta steg på vägen mot en framtid för Litsbacken är sannolikt under en halv miljon kronor. De pengarna finns. Och vår gissning är faktiskt att viljan också finns, efter gårdagens möte.  Alternativet, att inte göra något, har ett högre pris, rent demokratiskt – det är vår uppfattning.

Den 26 mars har kultur- och fritidsnämnden sitt nästa sammanträde. Då kommer vi att lyfta ovanstående som ett förslag, men vi hoppas att vi inte behöver göra det, utan låter gärna majoriteten ta det som sitt eget långt tidigare, bara det blir gjort.

Bosse Svensson (C), gruppledare C i Östersund

Pelle Lundgren (C), vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons