Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Naturvårdsverkets förslag på hur ett förbud mot uranbrytning ska se ut

Efter utredning föreslår Naturvårdsverket nu att regeringen lägger till en ny bestämmelse i miljöbalken som förbjuder uranbrytning i Sverige. Men prospektering ska fortfarande vara tillåtet.

Annons

I dag redovisar Naturvårdsverket sin utredning, om hur ett förbud mot utvinning av uran i Sverige bör se ut, för regeringen.

I utredningen finns förslag om att lägga till en ny betämmelse i miljöbalken. Ett förbud mot uranbrytning i Sverige meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Bestämmelsen innebär enligt Naturvårdsverket att gruvdrift som kan innebära att uran utvinns endast får förekomma om den behövs för att utvinna andra mineraler.

I förslaget stryks samtidigt uran ur minerallagen för att markera att det inte finns något allmänt intresse att utvinna uran.

"Genom förslaget kan vi förhindra urangruvor i Sverige, utan att försvåra för annan gruvverksamhet," slriver Patrik Havermann, enhetschef på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Prospektering, det vill säga undersökning av berggrunden, efter uran finns inte med i förbudet då det inte går att motivera ett sådant förbud av miljöskäl. Undersökning av berggrunden har relativt liten miljöpåverkan uppger Naturvårsverket.

Läs även:

Regeringen vill förbjuda uranbrytning

Miljöpartiet i Jämtland om förslag på förbud mot uranbrytning – nu kan vi äntligen andas ut

Centern i länet välkomnar regeringens förslag om förbud mot uranbrytning

Mer läsning

Annons