Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars filmade varg vid Ulvsjön

I samband med älgjakten i början av september filmade Lars Stener från Sveg en varg som spårade en av jakthundarna i skogen vid Ulvsjön söder om Lillhärdal. Men det är oklart om någon varg etablerat sig i området, enligt länsstyrelsen.

Annons

Det var strax efter lunchtid, söndagen den 13/9, och jaktlaget hade precis börjat sin andra jaktomgång för dagen. Hund och hundkarl passerade Lars Steners pass och en halvtimme därefter dyker en varg upp som klart följde i spåren efter hunden. Den passerade på ungefär 60 meters avstånd från passet.

– Jag anropade hundkarlen att han skulle koppla hunden. Sedan avslutade vi jakten för den dagen, berättar Lars Stener.

Han har kännedom om minst två tidigare observationer av varg i området runt Ulvsjön under året.

– Det är klart att det påverkar jakten. Vi behöver trängre såter för att ha bättre överblick och för att snabbare kunna koppla hundarna snabbare vid eventuell vargobservation, säger Lars Stener.

Länsstyrelsen har fått in tre rapporter om varg i Härjedalen sedan början av augusti. En så sent som i söndags, någon mil väster om Lillhärdal, ungefär mellan byn och länsgränsen. En öster om Ytterhogdal mot Gävleborgsgränsen, i närheten av det så kallade Prästskogsreviret i grannlänet och en i Särvsjö.

Efter vårens skyddsjakt på fyra vargar, vet inte länsstyrelsen om någon ny varg etablerat sig i södra Härjedalen, eller om observationerna handlar om vargar som lämnat sina revir och är ut på vandring genom länet.

– Vi tar väldigt gärna emot vargspillning för att kunna kolla DNA, och även spårobservationer när snön lagt sig, så att vi får veta vad som finns där. Och ring gärna in vargobservationer på vårt rovdjursnummer, 010 225 30 40, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

De fyra vargarna som avlivades i våras kom från det så kallade Tandsjöreviret som låg på Dalasidan strax söder om Lillhärdal. Reviret finns inte längre och enligt länsstyrelsen är det inte aktuellt att tillåta någon ny vargetablering där, nu när det finns ren i området.

Läs även: Renar flyttar in i vargmarker

Mer läsning