Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inte okej med rasism i hemtjänsten

Annons

Hur kan det 2018 vara accepterat att vårdtagare i hemtjänsten kan tillåtas att porta hemtjänstpersonal på grund av utländskt utseende?

Jag arbetar inom sektor hemtjänst i Östersunds kommun och har flera gånger varit med om att hemtjänstpersonal med utländskt utseende inte tillåts besöka vissa vårdtagare. Många gånger handlar det endast om personens utseende och inte språkförbistring.

Skulle vi acceptera att vårdtagare väljer bort exempelvis överviktiga i hemtjänsten? Hur skulle det kännas att sitta på jobbet och lyssna på när din chef och dina kolleger pratar öppet om hur du ser ut och att ditt utseende till och med skrämmer vissa?

Samordnare som planerar hemtjänstpersonalens besök gör allt som går för att planera utifrån vårdtagarens önskemål. Det är ibland problematiskt med tanke på att det kan vara svårt att få tag på folk som överhuvudtaget vill jobba inom vården.

Det kan vara vikarier som ställer upp och arbetar obekväma tider, som får dåligt betalt och dessutom måste stå ut med att bli diskriminerad och kränkt dagligen på grund av sitt utseende.

I stället för att lägga tid på att försöka pussla ihop personalens besök bör vi lägga tid på att vårdtagare och personal lär känna varandra och på så vis skapa en trygg relation. För att fler ska välja att arbeta inom vården är det viktigt att rasism aldrig får accepteras, inte heller bland äldre. 

Jag anser att Östersund kommun bör ställa sig frågan om rätten till valfrihet är större än diskrimineringslagen. Om en vårdtagare vägrar ta emot hjälp från en anställd med utländskt utseende bör det sluta där. Personen är då erbjuden hjälp men personen i fråga har tackat nej.

Kompetent vårdpersonal ska inte behöva åsidosättas på grund av deras utseende. Vi måste ta vara på och värdesätta dem som väljer att arbeta inom vården.

Jag önskar att du som läser denna insändare och har dessa fördomar försöker lägga dem åt sidan och i stället ta chansen att lära känna personen bakom de mörka ögonen. Kanske en ny värld öppnas för dig och du får en vän för livet.

En mörkare hudfärg är till för att skydda mot solens UV-strålning, det är inte mer än så …

En röst mot rasism

---

Svar direkt från Östersunds kommun:

Vi beklagar verkligen och tar din upplevelse på största allvar.

Vi har under de senaste åren arbetat mycket med dessa frågor. I dag är en stor del av våra anställda av utländsk härkomst, både vikarier och ordinarie personal. Våra medborgare får hjälp av kompetent personal och vi ska inte planera annorlunda utifrån härkomst.

Ibland vill en del kvinnor bara ha kvinnlig personal som hjälper till vid dusch och en del män vill enbart ha manlig personal vid samma insats. Då tillgodoser vi det. Den enda gång det kan vara skäligt att lägga en personal som ”förbjuden” i planeringssystemet, är när det har skurit sig mellan denne och en viss medborgare.

Hos oss är alla lika mycket värda, även om man har annan hudfärg, är tjock eller smal, har annan sexuell läggning eller har piercingar och tatueringar. Vi bryr oss inte heller om vilken religion man har.

För oss är det mycket värdefullt att ha personal från olika håll i världen.  Då kan vi erbjuda våra medborgare från andra länder personal som kan deras språk och vet vilken mat och vilket bemötande man vill ha.

Vi skulle sätta stort värde på att du som skrivit detta hörde av dig till någon av undertecknade. Dina synpunkter är mycket värdefulla för oss.

Eva Lundqvist, kvalitetsansvarig sektor hemtjänst, 063-14 42 41Eva Hemmingsson, verksamhetsutvecklare sektor hemtjänst, 063-14 37 08

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons