Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: FUB: Hur ska Krokoms kommun hindra att sveket mot de LSS-boende upprepas?

Annons

Nyligen avslöjade SVT att personalen i några av Krokoms kommuns LSS-bostäder svikit de boende genom att lägga dem tidigt så att de själva kunde gå hem från sina arbeten.

Vi inom FUB Jämtlands län anser att detta är upprörande och att Krokoms kommun snarast måste göra en åtgärdsplan som visar att missförhållanden som de här inte kan få uppstå.

”Ledningen har inte fungerat på länge” – facket om fusket på gruppbostäder i Krokom (30 november)

I rapporteringen kring fusket på gruppbostäderna i Krokom har fokus hittills mest legat på att personalen har lurat sin arbetsgivare – Krokoms kommun. Det är naturligtvis allvarligt i sig, men vi inom FUB anser det ännu mer upprörande att den berörda personalen härmed har visat att den inte förstår att det är medmänniskor den har i uppgift att ta hand om.

När den kunskapen inte finns krävs utbildning av personalen, och det är kommunens uppgift att svara för den. En närvarande och tydlig arbetsledning krävs också för att kulturer som den i vissa av Krokoms gruppbostäder inte ska tillåtas utvecklas.

Socialchef Anna Berkestedt Jonsson säger i en intervju i ÖP att kommunen efter det uppdagade fusket drar slutsatsen att bemanningen på natten på gruppbostäderna har varit för generös, och att man troligen kommer att minska personaltätheten.

Efter fusket med arbetstider i Krokom – bemanningen på gruppbostäderna ses över (1 december) 

FUB Jämtlands län vill starkt betona att man inte kan dra den slutsatsen utan att göra en noggrann utredning. Det är de individuella behoven hos de boende som ska styra personaltätheten. Utredningen måste visa vilka konsekvenserna blev på de gruppbostäder där personalen fuskade. Det räcker inte med att konstatera att ingen kom till fysisk skada – det är inte det som menas med ”goda levnadsvillkor” i LSS!

FUB Jämtlands län kräver med anledning av det inträffade:

• Att Krokoms kommun snarast utarbetar en åtgärdsplan som förhindrar att något liknande upprepas.

• Att kommunen, innan man drar slutsatsen att bemanningen på LSS-bostäderna kan minskas, gör en noggrann utredning av konsekvenserna av en sådan besparing.

För styrelsen i FUB Jämtlands län:

Alf Lundin, ordförande, Anna-Carin Hammarberg, FUB Krokoms kommun

Fotnot: FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons