Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: "Björnar kan leta nytt ide mitt i vintern"

– Det är ingen tvekan om att björnar vill sova den här årstiden, men det händer att de byter plats under vintern.
Det säger björnexperten Magnus Kristoffersson, som är handläggare på Naturvårdsverket.

Annons

Han har inte hört talas om de aktuella observationerna från Vången, men han säger att företeelsen med vintervakna björnar inte på något sätt är unik.

– Det här har studerats. Dessvärre väljer inte alla björnar rätt ställe att gå i ide på, och då händer det att de måste gå upp och välja en ny plats, speciellt om den blir störd på något sätt, säger Magnus Kristofersson.

Normalt ligger björnen i ide från slutet av oktober till i månadsskiftet april/maj, längre i norr och kortare i söder. Vintersömnen är en anpassning för att överleva vintern då det för björnens del finns för lite mat att äta. Men det händer att björnar inte går och lägger sig förrän december, vilket helt styrs av födotillgången.

– Så länge det är barmark och björnen finner föda så kan den vara vaken, speciellt hanarna. Honorna väljer generellt bättre iden än hanarna eftersom de ska föda ungarna där, säger Magnus Kristoffersson.

Oftast består idet av ett utgrävt hål i exempelvis en myrstack eller under en rotvälta. Stora hanbjörnar lägger sig ibland bara ner under en tät gran och låter sig snöas över, men om de störs så är det alltså inte ovanligt att de vaknar och byter plats.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Läs mer:

Färre björnar får skjutas i år

Wille, 9, såg tre björnar i Krokom

Ralph om sina björnmöten: "Jag har stått och killat dom i röven"

Mer läsning

Annons