Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på familjehem i länet – små barn väntar på familj

– Jag överdriver inte när jag säger att vi har en mindre kris för tillfället. Vi behöver familjehem – och det snabbt, skriver Henna Forsberg på Familjehemscentrum i ett pressmeddelande.

Annons

Familjehemscentrum i Jämtland arbetar med att rekrytera och utreda familjehem på uppdrag av kommunerna i länet.

– Kommunernas socialtjänster gör självklart många insatser för att försöka undvika en placering. Men ibland blir det till slut nödvändigt. Och i de fall det inte finns släktingar eller andra i det naturliga kontaktnätet som kan ta på sig uppdraget som familjehem måste vi hitta en annan lösning, säger socialsekreteraren Susanne Olsson i pressmeddelandet.

Att det är små barn som just nu är i stort behov av familjehem ses som en tillfällighet men familjehemmen har minskat under åren.

"I samband med flyktingsituationen hösten 2015 anmälde sig många länsbor att bli familjehem. Men i takt med att rapporteringen i media avtog minskade också inflödet av tänkbara familjer. Därför tror Henna Forsberg och Susanne Olsson att det finns människor som har möjlighet att vara familjehem. Problemet är bara att hitta dem och få dem att anmäla intresse", går det att läsa.

- Jag överdriver inte när jag säger att vi har en mindre kris för tillfället. Vi behöver familjehem – och det snabbt, behov uppstår ibland från den ena dagen till den andra, säger socialsekreteraren Henna Forsberg.

Vill du veta mer om familjehem, läs på kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons