Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ju skitkul när det händer något!

/

Så har det hänt igen.
En kulturskribent från en av de stora kvällstidningarna, i det här fallet Björn Barr, Expressen, sänds ut i ”periferin, bushen, vischan”, välj själv, för att leverera en reflektion.
Han åkte till Östersund, en exotisk plats i det Expressens kulturredaktion troligen skulle beskriva som ”Norrland”.

Annons

Det är mellotider. Östersund är i fokus.

Men Björn Barr sitter på hotellrummet och har troligen redan tömt ut alla idéer, så vad göra?

Tja, man kan ju alltid ta till en gammal fin storstadsredaktionsteknik, man förminskar, man föraktar, man förlöjligar.

När han inte hittar något exklusivt att skriva om i Östersund eftersom det mesta tydligen är som i vilken svensk stad som helst, ja då blir det en föraktarkrönika.

Ur storstadsperspektiv.

Ur Södermalmshorisont.

Ur ”vi som är riktiga människor i storstaden-synvinkel”.

Han bygger sitt reportage på något som några av de människor han möter råkar säga: "Det är kul att det händer något."

Och så gör han det till ett mantra i den text där han raljerar om en stad i dvala, som vaknar till för några timmar när mellot från storstaden drar över orten.

För det är kul att det händer något, skriver han.

Det är klart att det är!

Det är ju skitkul när det händer något!

Taxichauffören säger det klockrent i artikeln, liksom de andra, det är absolut kul när det händer något. Och det händer ju kul saker hela tiden i Östersund och Jämtland.

Det är kul att mellot kommer till Östersund, det är jättehäftigt med skidskyttevärldscup och längdåkningsvärldscup och det är hur jädrans kul som helst att det finns en sjö att åka skridskor på och det är så fantastiskt att det flyttar hit människor från andra delar av landet och världen för att det händer så kul saker i Östersund och Jämtland och det är väl helt otroligt att det finns boenden för asylsökanden här i Östersund som är föredömen för andra ställen i landet. Vi har riktig (nåja) vinter och skidorna slinter och det finns krogar och nöjen och kulturen som flödar i stort och smått.

Det är faktiskt skitkul när det händer något.

Och det händer saker hela tiden.

Och precis som att det är kul att det händer något i Stockholm och Borås och Kalix, så är det kul att det händer något i Östersund.

Det är helt underbart att Bengan Jansson kommer till vår bygdegård till helgen, och det är vinterrrally i skogarna i Offerdal och det är snart premiär för Östersunds fotbollsklubb som troligen är det mest intressanta fotbollsprojektet i landet just nu, och det är så himla kul att det kommer en reporter från Expressen och skriver en artikel om att det är så kul när det händer något i Östersund.

Visst är det kul att det händer något!

ps.Kanske dags att starta en facebookgrupp? ds.

Här är Expressenartikeln:

http://www.expressen.se/kultur/det-ar-kul-nar-det-hander-nat/

Mer läsning

Annons