Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fjolårets jätteutsläpp – Kommunen varnar för läckande cisterner: "Vi räknar med att det finns ett stort mörkertal"

Mer än 1 000 liter eldningsolja rann ut i avloppet och riskerade att slå ut dricksvattnet i Östersund i augusti förra året. Nu uppmanar kommunen fastighetsägare att tömma och rengöra cisterner som inte länge används för att förhindra liknande olyckor i framtiden.

Annons

Det var dramatiska timmar som utspelade sig i centrala Östersund i augusti förra året då en oljecistern läckte ut stora mängder eldningsolja som hotade att slå ut delar av reningsverket i staden. Ingen olja nådde Storsjön, men polisen inledde en förundersökning om miljöbrott och dagen efter utsläppet varnade Rolf Nyfeldt, pensionerad besiktningsman för just oljecisterner om att liknande olyckor kan hända i framtiden.

– Det där som hände igår, då olja rann ut i en fastighet i Östersund och ner i avloppssystemet, kan hända på flera platser, sa han till ÖP då.

Nu går också Östersunds kommun ut med en uppmaning till ägare av villor och flerbostadshus att kontrollera sina fastigheter och försäkra sig om att man är medveten om ifall det finns en cistern, och att man också tömmer och rengör de cisterner som inte används.

Att cisterner finns kvar nere i källare och nedgrävda på tomter fast de inte används är vanligt, menar Robert Bergerheim, miljöinspektör på Östersunds kommun.

– Vi räknar med att finns ett väldigt stort mörkertal, vi har ungefär 100 cisterner i vårt register men vi tror att det finns många fler som vi inte vet om, och kanske inte heller den som äger huset vet om själv ens, säger Robert Bergerheim i ett pressutskick.

Enligt kommunen är det typiska fallet en villa byggd på 1950- eller 1960-talet, som ursprungligen värmts upp med olja men där man efter hand bytt både ägare och uppvärmningssystem, men inte tömt och rengjord oljetanken.

– Man ska också anmäla till oss när man tar en cistern ur bruk. Det är väldigt viktigt för framtiden, så att vi inte råkar ut för fler olyckor som den i centrum förra sommaren, avslutar Robert Bergerheim.

Läs mer:

Experten: Många fler olyckor väntar - gamla oljecisterner "tickande bomber"

Polisen om oljeutsläppet: "Vi har inlett en förundersökning om miljöbrott"

Jätteutsläppet av eldningsolja i Östersund hotade att slå ut delar av reningsverket

Se livesändningen från förra året i repris här:

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning