Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internutredare föreslår fler tillfälliga häktesplatser i Norrland

/

Det tillfälliga häktet i Östersund kan få efterföljare på flera orter i norra Sverige. I en internutredning föreslås att på orter som saknar häkte kan arrestceller göras om till häktesplatser.

Annons

Antalet orter med häkten är betydligt färre än orter med domstolar. Länets närmaste häkte ligger i Härnösand. Sedan 2006 finns ett tillfälligt häkte inrymt i polishuset i Östersund.

På andra håll i Norrland har häktade fått vara i arrestceller när rättegångar ska hållas på orter där det är långt till närmaste häkte. Så var det i somras när en större rättegång hölls i Skellefteå. Under rättegångens närmare två veckor placerades åtalade och häktade personerna i arresten i stället för att transporteras till häktena i Luleå och Umeå, 13 och 14 mil bort.

Förfarandet blev föremål för en intern utredning i Kriminalvården som nyligen presenterades. Detta eftersom lagen säger att häktade ska placeras i häkte som har mer humana boendevillkor än en avskalad arrestcell.

Utredaren föreslår att Kriminalvården i samverkan med polisen kan förfoga över ett antal arrestplatser som kan göras om till tillfälliga häktesplatser. En fördjupad utredning behöver göras, enligt internutredaren.

I Östersund har både polis, tingsrätt och åklagarkammare argumenterat för att ett nytt häkte ska byggas. Ett permanent häkte fanns fram till 1995 i Östersund.

Läs mer:

"Östersund måste snarast få ett nytt häkte"

Ett beslut närmare ett permanent häkte i Östersund

JO dömer ut häktet

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons