Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska besökare svek Östersund i sommar

Färre antal turister valde att övernatta på hotell, stugbyar, campingplatser och vandrahem i Östersund i sommar jämfört med i fjol. Det visar statistik från Tillväxtverket och SCB som nyligen presenterats.

Annons

Under årets sommarmånader, mellan juni till augusti, registrerades 194 060 gästnätter på Östersunds kommersiella boenden. Det är en procent lägre än föregående år och i linje med riksgenomsnittet, enligt färsk statistik från Tillväxtverket och SCB.

– Sommaren inleddes starkt med en bra juni. Men både juli och augusti har medfört ett tapp i antalet gästnätter, där norska marknaden står för det största procentuella tappet, vilket naturligtvis är en besvikelse, säger Anette Tandberg, VD för Destination Östersund, i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara Östersund som tappat turistnätter under den gångna sommaren. I Åre minskade övernattningarna med två procent.

– Om vi ser på landet som helhet så ligger vi fortfarande bra till och är ett starkt resmål. Hos oss är det framförallt camping och stugby som tappat gästnätter under juli och augusti, och vår första analys visar att det delvis kan förklaras av den kalla sommaren, säger Anette Tandberg.

Under en längre tid har antalet norska besökare stadigt minskat i Östersund. 2015 beviljade en enig kommunstyrelse 600 000 kronor till riktad marknadsföring mot den så viktiga norska besöksmarknaden.

Destination Östersund kommer nu att genomföra en undersökning i Tröndelag för att få mer kunskap om hur norska turister ser på Östersund som resmål.

Läs även: Reklam ska locka norska turister till Östersund

Anette Tandberg, VD för Destination Östersund.

Mer läsning

Annons