Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oordning i skolans ekonomi i Östersund – politiker missnöjda

/
  • Det har varit oklart vad saker och ting har kostat för skolan och förskolan i Östersunds kommun.
  • Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Arkivbild.
  • Pär Löfstrand (L), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Arkivbild.
  • Annika Källgård, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Arkivbild.

Det har varit oklart vad saker och ting har kostat för skolan och förskolan i Östersunds kommun. Politiker i både majoritet och opposition är missnöjda med det underlag de har fått från tjänstemännen för att kunna fatta beslut.

Annons

Förra året gick skolan och förskolan – och allt annat som faller under barn- och utbildningsnämnden – minus. Det handlar om ungefär 11 miljoner kronor i underskott, om man räknar bort extra kostnader för asylskola (som täcks av statliga pengar) och arbetskläder till personal i förskola (som nämnden får dispens för eftersom det bygger på ett kommunfullmäktigebeslut som togs under 2015).

11 miljoner är ungefär 1 procent av den totala budget på drygt 1 miljard som nämnden har.

Att nämnden skulle gå minus var ganska väntat och man hade bland annat infört ett köpstopp för att hålla kostnaderna nere.

Men vid senaste sammanträdet blev politikerna överraskade eftersom det bland annat visade sig att budgeten för fristående förskolor och skolor hade varit för liten. Ersättningen som betalats ut har varit korrekt, men den faktiska kostnaden var alltså större än vad man planerat för i budgeten.

– Politiken måste bära ansvaret, men uppgiften blir väldigt svår om vi inte har rätt underlag från tjänstemännen, säger Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vice ordförande i nämnden, Pär Löfstrand (L), är inne på samma linje.

– Jag håller med Niklas fullständigt. I två år har det varit väldigt struligt med siffror och ekonomin. Det är ingen som har gjort ett dåligt jobb, men vi har inga rutiner. Man tar det här på allvar hos förvaltningen. Nu ska man ta krafttag, säger Löfstrand.

– Det måste bli bättre kontroll. Vi måste ha ordning och reda så vi kan bedriva politik, säger Niklas Daoson.

Annika Källgård är chef för barn- och utbildningsförvaltningen. I ett mejl till ÖP berättar hon att bakgrunden är det negativa resultatet från 2014, något som upptäcktes väldigt sent.

”Detta har påverkat oss under hela 2015 eftersom ingångsvärdena inte stämt överens med faktiska kostnader i flera delar. Ett exempel på detta är budgeterat utrymme för fristående förskolor och skolor. Ersättningen har varit korrekt men budgeterat utrymme för litet”, skriver hon till ÖP.

Hon skriver också att förvaltningen har jobbat hårt under fjolåret för att få en budget i balans och också gjort analyser för att få till bra underlag för 2016. Årets budget ska överensstämma bättre med de faktiska kostnaderna som verksamheten har, enligt Annika Källgård.

En sak som man har upptäckt under analysarbetet, enligt Niklas Daoson, är att ersättningen som nämnden får inte täcker den faktiska kostnaden för eleverna i kommunen.

– Nämnden har inte fått full kompensation för vad det kostar med ett ökat antal elever, säger Daoson.

Därför har nämnden begärt 12 extra miljoner från kommunfullmäktige för att klara tillväxten av elever. Det handlar om befolkningstillväxt, större barnkullar och nyanlända, berättar Daoson.

Fler skolnyheter:

Löftet: Inga skolnedläggningar i Östersunds kommun – trenden går mot utveckling

Nu får fritidsgårdarna i Östersund sälja sötsaker

Mer läsning

Annons