Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärmen håller unga borta från alkoholen?

Tycker du att din tonåring tillbringar för mycket tid framför skärmen? Då kan du glädja dig att det håller denne borta från alkoholen. Det är åtminstone en av teorierna till varför unga dricker mindre alkohol.

Annons

Östersunds kommun kan glädjas åt faktumet att andelen unga som dricker alkohol har minskat de senaste åren, vilket en nationell enkätundersökning om skolelevers drogvanor visar.

Enkäten gjordes under vårterminen 2015 bland elever i nionde klass och i årskurs två på gymnasiet. Sedan förra mätningen 2012 har det skett en positiv utveckling när det kommer till ungas alkohol, drog och tobaksvanor i Östersunds kommun. Andelen som sa att de druckit alkohol någon gång hade minskat, och det var även en mindre andel elever som sa att de riskkonsumerat alkohol. Undersökningen visade också att en mindre andel elever börjat använda alkohol, tobak eller marijuana/hasch vid 13 års ålder eller tidigare.

Minskat alkoholanvändande bland unga är en trend i hela Sverige, och en av orsakerna tros vara att dagens unga umgås mycket via nätet. Dessutom är det en allmän hälsotrend i samhället, plus att drogförebyggande insatser som genomförts i samhället har effekt.

Däremot har det inte skett någon förändring sedan 2012 när det gäller rökning eller andelen elever som någon gång använt narkotika. Men användningen av nät och designerdroger och sniffning och boffning av exempelvis bensin, lim och toaspray har minskat.

Sofia Haby, som är koordinator för drogförebyggande arbete vid Östersunds kommun, kommenterar undersökningen så här:

– Enkäten visar att Östersunds unga 2015 tycker att deras föräldrar har en mer negativ inställning till att unga dricker alkohol, än vad unga gjorde vid mätningen 2012, och det gäller både niorna och gymnasietvåorna. Det är också en större andel föräldrar som har bra koll på vilka deras barn umgås med. Bland niorna har andelen som säger att deras föräldrar vet vilka alla eller de flesta av deras kompisar är ökat från 86 till 92 procent mellan mätningarna. Mer än 90 procent av de unga som svarat på enkäten säger också att deras föräldrar vet var de är på fredags- och lördagskvällar, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Ökat cannabisbruk i Östersund

Cannabis vanligast i Åre

Mer läsning

Annons