Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre skolor i test när Östersund satsar på klimatsmartare mat

Just nu serverar tre skolor i Östersunds kommun ett klimatsmartare alternativ till dagens rätt. Testet pågår i fyra veckor och målet är att kommunen ska servera mer klimatsmart skolmat.

Annons

Baljväxter, böner, rotsaker, pasta och frön är exempel på mat som har mindre miljöpåverkan än till exempel kött. För att nå målet att hälften av alla matvaror ska vara ekologiska år 2020, behöver de bli ännu mer klimatsmarta.

– Vi har ju ett långsiktigt mål att vara ekologiskt matsmarta och där kommer klimatsmartheten in, det går hand i hand, säger kommunens kostchef Evonne Mattsson.

I dag är en fjärdedel av de matvaror kommunen serverar ekologiska. Däremot finns inget konkret mål på hur mycket av maten som ska vara klimatsmart, det finns heller ingen mätindikator som går att använda.

– Det vi gör nu är att minska på mängden kött och öka mängden vegetabiler, konstaterar Evonne Mattsson.

Treälvsskolan, Storsjöskolan och Torvallaskolan ingår i det månadslånga testet. Utöver den rätt som serveras för dagen serveras även 50 portioner av en mer klimatsmart rätt. I slutet av testet, som avslutas i början av oktober, har antalet klimatsmarta matportioner utökats.

Skolorna har inför testet jobbat med klimatfrågor och miljöpåverkan.

– Jag hoppas att det väcks ett intresse för det här med klimatsmart mat, att man vågar smaka de rätter som serveras och att man kommer med egna recept och tips.

Efter testet kommer eleverna få svara på enkäter om vad de tycker om den klimatsmarta maten. Evonne Mattsson hoppas att de fyra veckornas klimatsmarta skolmatsservering lämnar efter sig många nya recept som kan användas på skolmatsedeln framöver.

I dag serverar kommunens Måltidsservice vegetarisk mat en gång i veckan.

Läs även:

Eleverna: Maten har varit god, fast ibland lite sämre

Mer läsning

Annons