Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troligt nej till jämtländsk flaggning vid Rådhuset

/

Nu har det gjorts nya riktlinjer för officiell flaggning i Östersunds kommun. Och där finns ingen öppning för Jämtlandsflaggan vid Rådhuset.

Annons

ÖP har tidigare berättat om medborgarförslaget från Republiken Jamtland Befrielserörelsen JRA. Rörelsen vill att Östersunds kommun hissar Jämtlandsflaggan vid Rådhuset vid tre tillfällen per år.

När förslaget var uppe i kommunfullmäktige var det oenigt, men de flesta av politikerna röstade nej till att hissa Jämtlandsflaggan vid Rådhuset.

Men synpunkten skulle ändå finnas med vid arbetet med den nya flaggpolicyn som nu har blivit klar. Och även där blir det ett nej.

Det är flaggstängerna vid Rådhuset och tvärsöver Rådhusgatan som är kommunens enda officiella flaggstänger. Så här skriver tjänstemännen i det nya förslaget:

”Flaggstängerna vid och framför Rådhuset är kommunens primära officiella flaggstänger, vilka åtnjuter ett högt symbolvärde. Detta medför att flaggning på dessa är mer restriktivt än på kommunens övriga flaggstänger. På dessa flaggstänger flaggas endast med svenska flaggan, EU-flaggan, samiska flaggan eller vid behov andra nationers flagga. På icke reglerade flaggdagar flaggas dessa flaggstänger med kommunvapnet och vimplar.”

Men det finns fler kommunala stänger ”som används vid mindre officiella tillfällen”: på Stortorget, vid järnvägsstationen och vid infarter till staden. På de platserna ”får arrangörsflaggor för pågående konferenser eller evenemang av regional, nationell och internationella karaktär förekomma. Flaggning där ska planeras tillsammans med ansvarig tjänsteman vid samhällsbyggnadsförvaltningen. Kostnaden för denna form av flaggning ska debiteras respektive arrangör. Kommunikationsavdelningen har företräde i sina önskemål om profileringsflaggning”, skriver tjänstemännen.

Vid de kommunala skolorna finns det flaggstänger där flaggning beslutas av respektive rektor.

Om det skulle uppkomma en flaggningssituation som inte är reglerad i den nya policyn är det kommundirektören som tar det yttersta beslutet om flaggning.

Tisdag 1 september beslutar kommunstyrelsen om policyn ska godkännas.

Läs mer:

Det kan bli nej till jämtländska flaggdagar

Mer läsning

Annons