Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik kyrkohistoria skrivs under Staare – biskopens nya stav invigs i Östersund

Artikel 20 av 42
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Visa alla artiklar

Den gamla biskopsstaven har funnits sedan 1932 och nu är det dags för en ny. Då bestämmer sig biskopen att göra något helt unikt: att inviga den någon annanstans än i domkyrkan i Härnösand.

Annons
Foto: Lena NilssonBiskop Eva Nordung Byström och hantverkaren Birgitta Ricklund som tillverkat den nya biskopsstaven

Biskopsstaven, eller Kräkla som den heter, är starkt kopplad till domkyrkan i Härnösand. Det är där den brukar invigas och också förvaras. Enda gången den kan lämna domkyrkan och Härnösand är när en ny biskop vigs. När biskopen reser så används annars en resestav.

Så här ser staven ut i sin helhet.

Men den Kräkla som använts hittills börjar bli gammal, ostadig och är tung. Därför byts den ut till en ny. Biskop Eva Nordung Byström vill att den nya staven ska ha koppling till stiftet med skog, vatten och fjäll.

”Där skall självklart även vårt urfolk och deras symbolvärld finnas med. Det finns så många kopplingar mellan både naturen och kyrkans symboler och den samiska kulturen och symbolvärlden” skriver Nordung Byström i ett pressmeddelande.

Foto: Lena NilssonToppen på den nya staven.

Just den samiska kopplingen gör att biskopen anser att det passar bra att den nya kräklan invigs under en sydsamisk-svensk gudtjänst i Stora kyrkan på tisdag 6 februari klockan 14. Mitt under Staare som pågår.

Att invigningen sker någon annanstans än i domkyrkan är unikt enligt Eva Nordung Byström. Det gör också att Staare i Östersund 2018 blir avstampet i den nya biskopsstavens historia.

Foto: Kerstin SticklerBiskop Eva Nordung Byström med den gamla staven som varit i bruk sedan 1930-talet. Nu byts den ut eftersom den är tung och otymplig att hantera.

Läs också: Så uppmärksammar Strömsunds kommun den samiska nationaldagen och jubileumsåret

Läs också: Sydsamisk musikmässa föregick den samiska jubileumsveckan i Östersund

Alla artiklar i
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Annons