Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragundarektor får leta efter lärare själv i brist på sökande: "Tar tid från annat"

Då det råder så pass stor brist på lärare och ansökningar till Hansåkerskolan i Stugun, Ragunda kommun, har rektorn Maria Renvall själv fått kontakta flera lärosäten i jakt på personal.

Annons

LÄS OCKSÅ: Lärarbrist i länet – inte en enda ansökan i Ragunda

De tjänster som saknas är en högstadielärare i matematik och NO, en lärare i svenska, engelska och idrott, samt en lärare på låg och mellanstadiet. Annonser för tjänsterna har legat ute under lång tid men än så länge saknar man helt ansökningar till låg- och mellanstadieposten. Detta har gjort läget kritiskt och rektor Maria Renvall har alltså fått ta saken i egna händer.

85 mejl har hon skickat till personer utifrån elevlistor från ett flertal lärosäten runt om i Sverige. Det är främst människor som är i färd med att avsluta sina lärarutbildningar hon vänder sig till för att fråga om de kan tänka sig att jobba deltid samtidigt som de exempelvis jobbar med sina examensarbeten.

Hon har även kontaktat Luleå tekniska universitet för att få ut listor på antagna på ingenjörsprogrammen där. Detta för att få tag i ett mattesnille att fylla den vakanta matematiklärartjänsten.

Arbetet är också krävande och gör att övriga sysslor riskerar att bli försummade.

– Det tar ju tid från annat, säger Maria Renvall.

Maria Renvall, rektor på Hansåkerskolan i Stugun, får själv leta efter lärare till skolan. Detta då det saknas ansökningar till vissa tjänster.

Det är bland annat till personer från länet hon vänder sig, som redan vet vad trakten har att erbjuda. Men även sådana som inte har någon som helst anknytning till orten kontaktas.

– Då gäller det att sälja in Ragunda, att det är fantastiskt att bo här och att vi här i Stugun har en jätte- jättebra skola, säger Maria Renvall.

Hittills har hon inte fått särskilt många napp, trots de ihärdiga försöken. Men förhoppningen är ändå att det ska ge med sig till sist.

– Några har sagt "kanske", att de skulle fundera och återkomma. Så jag hoppas på det. Jag kanske har fått svar från tio av 85, så jag hoppas ändå att det kommer att hända någonting.

Svårigheterna med att hitta personal tror hon bottnar i att läraryrket fått ett rykte om sig att inte vara särskilt attraktivt. Att det skulle vara speciellt svårt just för Stugun med omnejd tror hon dock inte på, trots att inte ens obehöriga sökt vissa av de utlysta tjänsterna.

– Jag tror inte att det är specifikt egentligen för Ragunda kommun, utan jag tror att det är såhär över hela landet. Men vi ligger ju en bit utanför Östersund, så det kanske är det, säger Maria Renvall.

I lärarrummet på Hansåkerskolan finns fortfarande ett par skrivbord som inte har någon ägare till hösten. Skrivbordet närmast i bild har tillhört matematik- och NO-läraren. Längre bort, till höger om anslagstavlan, syns före detta engelska-, svenska- och idrottslärarens skrivbord.

En del av de personer som Maria Renvall kontaktat är sådana som redan har lärarutbildning, men som valt att jobba med annat. Hur det kommer sig att även utbildade lärare skyr jobbet tror hon beror på just att yrket fått en negativ klang i media, samt att de ändringar som gjorts i läroplan och arbetsuppgifter kan vara avskräckande för många.

– Man kanske upplever att arbetsmiljön är till det sämre, men det får man jobba på. Att det ska vara en bra arbetsmiljö i skolan. För läraryrket som sådant är fantastiskt, så jag tror att man ska lyfta det mer.

I övrigt jobbar man även med att göra skolorna i Ragunda kommun mer konkurrenskraftiga. Bland annat diskuteras att man ska kunna stå för en del av studiekostnaderna för sådana som jobbar och som vill utbilda sig till lärare framöver.

– Jag vet att det är fler kommuner som jobbar så, säger Maria Renvall.

Nu börjar skolan snart igen. Hur är känslan?

– Det känns ju inte jättebra att man inte är klar. Jag sitter just nu och håller på med schemat, och där jag inte har lärare får jag sätta frågetecken. De frågetecknen hoppas jag kunna ta bort innan barnen kommer den tjugofemte (augusti, reds. anm.).

Fakta om lärarkrisen:

Aldrig tidigare har det funnits lika många lärartjänster ute hos Arbetsförmedlingen som i år. Detta enligt uppgift från Lärarförbundet i Östersund.

På olika håll i länet saknas fortfarande lärare inför skolstarten den 25 augusti, däribland Klövsjö, Svenstavik och Stugun.

Störst är bristen på lärare i moderna språk, matematik- och naturkunskapslärare samt lärare i svenska som andraspråk.

----

Läs också:

Stor brist på lärare i Ragunda kommun: "Vi sliter för mycket på vissa lärare"

Lärarbrist driver upp lönerna

Mer läsning