Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla, vägen över Stekenjokk invigdes med cruising och jojk

I helgen invigdes Vildmarksvägen med sång, tal och musik inför flera hundra tillresta personer.

Annons

Nu är vägen plogad och i år ligger även ny beläggning på den nära sju mil länga sträckan över fjället. Och det var enbart positiva omdömen kring nya vägen under helgens invigningsceremoni.

– Vägen kommer att betyda oerhört mycket för såväl turister, året-runtboende som rennäringen. Äntligen blir det en bra och trafiksäker väg att färdas på, säger Anna Gabrielsson från trafikverket som fanns på plats under helgens blåsiga invigning vid Stekenjokkplatån.

På väg mot invigningen passade några cruisare från bland annat Lövberga och Strömsund på att ladda upp med lite gofika, på just den väg som senare skulle komma att invigas.

Även länsstyrelsen fanns på plats denna lite högtidliga dag. Vägen, som är en av Sveriges högst belägna, byggdes redan 1969 för transporter till och från Stekenjokkgruvan som lades ner 1989.

Lollo Isaksson från Vilhelmina och

Den totala sträckan är sju mil lång men riktigt klar är inte hela sträckan. Fyra kilometer återstår neråt Klimpfjäll till, en sträcka som kommer att iordningsställas under sommaren lovar trafikverket.

– Vägen får stor betydelse, kanske speciellt för turismen på Klimpfjällsidan, men det blir bra för hela området, säger C-G Jönsson naturbevakare hos länsstyrelsen som vill lyfta fram vikten av miljöaspekten i området.

Sara Hermansson svarade för finstämd jojk under invigningen. På gitarr kompade Tomas Parr.

– Du får gå ur bilen, men inte lämna vägen fram till den 10 juli, därefter släpps förbudet, allt för att värna djurrlivet, säger Jönsson som hoppas på att förslaget om att göra området till ett naturreservat blir klart till nästa sommar.

– Det skulle vara klart redan nu, men byråkratin tar tid. Hoppas det blir klart till nästa sommar för det behövs, understryker han.

Området är känsligt, ett faktum, som länsturismbasen Mats Forslund tog upp under sitt invigningstal.

Folk slöt upp i hundratal för att få vara med om invigningen av nya Vildmarksvägen över fjället.

– Miljön kommer att tåla det ökade besöktrycket men det krävs att vi alla hjälps åt för att visa hänsyn, säger Forslund.

Redan 2013 började arbetet med den nya vägen med dikning och trumarbeten. När den nya asfalten slutligen kom på plats under förra året användes sammanlagt hundra tusen ton grus till vägen.

Området är bedövande vackert.

Under den blåsiga och kyliga invigningen var det Sara Hermanssons jojk som fick oss hålla värmen.

Alla förundrades av de enorma vidderna på fjället. Alla utom en - Bertil Fjellström, han som plogar fram vägen varje vår.

– Hade absolut inte väntat mig så många personer här i dag. Jag brukar ju vara ensam, nu vart det lite trångt, säger Fjellström och ser ut över folkhavet som andäktigt lyssnar till Sara Hermanssons jojk.

Cruisare fikade på Vildmarksvägen

Retrocafé öppnade i Stora Blåsjön

Stekenjokk hetare än någonsin

Mer läsning