Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstol inget hinder för jakt

/
  • Kameran åker fram när Karl-Erik Göransson intagit sitt pass och instrueras om skjutvinklar av Frösundas Daniel Jönsson. Till vänster i bild assistenten Petter Alatalo.
  • I permobilen rullar Karl-Erik Göransson ut till passet tillsammans med Frösundas trio fr.v. Bernt Svarvare, Daniel Jönsson och Petter Alatalo.
  • – Härligt att få vara ute i skogen igen, tycker Karl-Erik Göransson och spanar efter storoxen.
  • – Det var självklart för oss att ställa upp, säger jaktledaren Lasse Jansson.
  • Jaktlagets Asar Lindh, Frösundas Daniel Jönsson och Jägarförbundets Magnus Hansson är mycket nöjda med den här jaktsatsningen.
  • Assistenten Peter Alatalo hjälper Karl-Erik Göransson över den nybyggda rampen till passet.
  • För att kunna ta emot rullstolsbundna jägare har jaktlaget bland annat byggt ett nytt och rymligt utedass vid jaktstugan.
  • Karl-Erik Göransson byter från rullstolen till permobilen för vidare färd ut i älgskogen.

Med ett leende på läpparna spanar Karl-Erik Göransson efter storoxen. Under sina många år som jägare har han fällt 80-talet älgar. För tre år sedan hamnade han i rullstol efter en olycka. Men det är inget hinder för fortsatt jakt.

– Vilken lycka att få vara i skogen igen, säger han.

Annons

Karl-Erik Göransson bor i Luleå och var i år en av några funktionshindrade som i helgen fick ge sig ut i älgskogen tillsammans med ett jaktlag utanför Strömsund.

Tillsammans med assistansföretaget Frösunda har det jaktlaget specialanpassat både passen och jaktstugan för att göra det möjligt för rullstolsbundna att delta i jakten.

Genom jaktkretsen har även ett lokalt företag ställt upp med en skylift som vid behov kan användas som jakttorn för de rullstolsbundna jaktgästerna. Ett par terränggående permobiler har också ställts till förfogande under jakten.

– När jag hamnade i rullstol trodde jag livet var slut. Nu känner jag att jag lever igen, säger Karl-Erik Göransson när han tillsammans med sin assistent Petter Alatalo rullar iväg mot det tilldelade passet.

– Det här är annat än att sitta hemma och stirra ut genom fönstret.

Det är genom Frösundas Daniel Jönsson som samarbetet med det här jaktlaget kom till stånd förra året.

– Vi satt en kväll och spånade idéer och gubbarna i jaktlaget tände direkt och ville vara med på den här satsningen, berättar han.

– Ja, det känns mycket bra. Vi har bland annat byggt en ramp till jaktstugan och byggt ett stort utedass där man kan ta sig in med rullstol. Vid passen har vi också byggt ramper. Till nästa år ska vi bygga en fiskeramp nere vid sjön så att man kan ta sig dit med rullstol och fiska, säger jaktledaren Lasse Jansson.

Det här initiativet välkomnas även av Svenska Jägareförbundet. Under jakthelgen i skogarna mellan Strömsund och Hoting fanns jaktvårdskonsulenten Magnus Hansson på plats.

– Det är fantastiskt roligt att man på det här sättet kan visa att det går att jaga även fast man hamnat i rullstol. Det här samarbetet ligger också helt i linje med våra egna ambitioner att kunna ge så många som möjligt chansen till olika naturupplevelser. Det här initiativet hoppas jag många ska ta efter, berömmer han.

Även från Reumatikerförbundet välkomnar man aktiviteter av det här slaget.

– Jätteintressant. Det här hoppas jag att även vi kan jobba vidare med, säger Kenneth Wikholm, ordförande för Reumatikerförbundet i Västernorrland, efter besöket hos jaktlaget.

Fastän det inte blev någon älg under lördagen då vi besökte jaktlaget var ändå jaktupplevelsen lycka nog för Karl-Erik Göransson som levde upp ordentligt när han fick komma ut i skogen.

– Han blev en helt annan människa. Roligt att få ge gammal jägare en ny chans. Härligt att se, säger assistenten Bernt Svarvare.

– Det bästa som hänt. Jätteroligt, summerade Karl-Erik själv sin come back i älgskogen.

Mer läsning

Annons