Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så uppmärksammar Strömsunds kommun den samiska nationaldagen och jubileumsåret

Artikel 9 av 42
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Visa alla artiklar

När den samiska nationaldagen och jubileumsåret ska firas satsar Strömsunds kommun lite extra. På schemat står bland annat en temakväll och en världspremiär. Ovanför kommunhuset lyser renar tillverkade i trä.

Annons

För att uppmärksamma det samiska jubileumsåret kommer islyktor i de samiska färgerna att ställas fram i centrala Strömsund, på Folkets hus och på vissa äldreboenden. Redan nu lyser lampor i kommunhuset i de samiska färgerna och ovanför entrén står belysta renar som Jobbcenter har formgett och tillverkat.

Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

På den samiska nationaldagen hissas flaggan utanför kommunhuset och ett antal elever läser ”Saemiej Laavlome”, Samefolkets sång. Till lunch serveras renskav på skolor och äldreboenden och senare blir det temakväll på Folkets hus. Där visas bland annat föreställningen ”Deh!” och filmen ”Sameblod”.

Foto: Conny Morin

Måndagen den 12 februari är det världspremiär för Anne Laila Buljo Åhréns renmärkes-memory på Saga i Gäddede.

Andra saker som händer under veckan är att några elever med samiska som modersmål visar upp en teaterföreställning på biblioteket och för äldreomsorgen. Ett glasskåp med samisk slöjd kommer att rotera mellan Levingsården i Gäddede, Grelsgård på Folkets hus i Strömsund, Café Saga i kommunhuset och biblioteket. Ewa Ljungdahl kommer på besök för att hålla i en föreläsning.

Läs mer om det samiska jubileumsåret:

Unik förhandsvisning av samisk tv-serie under Staare 2018

Staare 2018 – Tips under jubileumsveckans första dag i Östersund måndagen 5 februari

Jojkworkshop, sagostund och föreläsningar – samisk festival på Östersunds bibliotek

Alla artiklar i
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Annons