Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i Strömsunds kommun blir övningsskolor – ska göra det lättare att rekrytera lärare

Sedan den 8 januari ingår sju skolor och förskolor i Strömsunds kommun i ett övningsskoleprojekt. Det innebär att lärarna får extra utbildning för att kunna handleda framtidens lärarstudenter. Det skriver Strömsunds kommun på sin hemsida.

Annons
Grevåkerskolan i Hammerdal är en av skolorna som ingår i det nya övningsskoleprojektet i Strömsunds kommun.Bild: Arkiv

Totalt är det 90 lärare på de sju skolorna och förskolorna i Strömsunds kommun som går utbildningen, vilket innebär att deras skolenhet får kalla sig för "övningsskolor". Det är där som framtidens lärarstudenter ska få till verksamhetsförlagda utbildning, VFU.

Personalen ska först gå en gemensam utbildning, "Att arbeta i övningsskola" under sex halvdagar. Sedan följer ytterligare utbildning för handledarna innan skolorna anses redo att ta emot framtidens lärarstudenter.

De enheter som är utsedda till övningsskolor i kommunen är Bredgårdsskolan, Hedenvindsskolan samt Bredgårds förskola i Strömsund, Grevåkerskolan samt förskolorna Greveholm och Åshagen i Hammerdal och Rödluvans förskola i Hoting.

Det är Mittuniversitetet som driver projektet med statliga medel fram till sommaren 2019 med syfte att främja kompetens- och skolutveckling inom både universitetet och kommunen samt skapa bättre förutsättningar för rekrytering av nya lärare.

Mer läsning

Annons