Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fråga till Kulturredaktionen: Varför kritiserar recensenten stereotyper när hon sedan använder det själv?

Annons

Hej ÖP! Läste som vanligt ÖP på morgonen onsdag 2017-09-13. Tyvärr blev jag väldigt ledsen efter att ha läst vad Ebba Knutsson hade skrivit om äldre män i sin recension av "Klasskampen" på sidan 13 i tidningen. Jag citerar några rader ur Ebba Knutssons recension för att visa vad jag menar med att Ebba kanske på ett tanklöst sätt ger uttryck för en nedlåtande och diskriminerande attityd mot äldre män.

"För några månader sedan så recenserades en bok där författaren liknades vid en äldre man medtanke på hur hon beskrev sina karaktärer på ett väldigt stereotypiskt ochsexistiskt sätt. I det här fallet platsade Nick Borgen perfekt in i mallen förden äldre mannen jag då syftade på och tog det även ett steg längre."

Byt ut äldre män mot zigenare, judar eller färgade i citatet ovan och det blir väldigt tydligt hur stötande det blir med den bild av äldre män som Ebba ger uttryck för.

Vanlig människa

Recensenten svarar:

Hej Vanlig människa. Tack för din respons. Det jag menar när jag syftar på äldre män är uppfattningen jag har av hur äldre män som jag varit i kontakt med och läst texter av, oftast uttrycker sig plumpt om män och kvinnor. Och det har inte varit enstaka tillfällen utan majoriteten av gångerna har det låtit likadant. Ett unket och sexistisk synsätt som jag inte tycker passar i år 2017. Jag vet, det är en generalisering och att alla äldre män såklart inte faller inom ramen för detta. Men jag utgick från de erfarenheter jag har stött på från texter och uttalanden jag hört från den gruppen. Och för att svara på ditt andra påstående: Ja, det låter väldigt stötande om man skulle byta bort ordet äldre män mot judar, resande eller svarta. Men de grupperna är och har varit förtryckta systematiskt genom alla tider. Det har verkligen inte äldre män varit och kommer troligtvis aldrig vara heller.

Ebba Knutsson

Mer läsning

Annons