Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "Stjärnorna på slottet" till Östersund och ÖFK: "Det handlar om att våga"

/

Östersunds FK:s sätt att nå resultat har gett föreningen många nya supportrar. Alla har inte gått lika långt i sin beundran som den välkända skådespelare Marika Lagercrantz.
– Jag tänkte att jag måste få träffa det här laget, så jag satte mig på tåget och åkte upp hit, säger hon.

Annons

Under torsdagen besökte Marika Lagercrantz ÖFK:s träning, träffade spelare och ledare och fick en inblick i hur laget arbetar för att nå sina mål. Det gjorde så pass stort intryck på henne att hon säger sig ha ett nytt favoritlag i fotboll. Hon har haft laget på sin radar sedan tiden som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin. En vän hade läst om ÖFK:s kultursatsning och sagt: "Du måste se detta!".

Bakgrunden till mötet med föreningen är en historia där slumpen spelar en stor roll. Så även jämten och frilansjournalisten Hans Månsson. De två stötte ihop i Stockholm och han berättade att han var ifrån Östersund. Det visade sig att han skulle göra ett reportage.

– Jag frågade om han kände till fotbollslaget. "Javisst, jag ska intervjua dem", sa han. "Får jag följa med då?", frågade jag.

Marika Lagercrantz är mest känd för sina framträdanden på vita duken och scenen. I dag är hon också ordförande i KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, och är spindel i nätet för organisationer som sysslar med ord, ton, scen, bild och media.

– Alla kulturarbetare jag känner är fotbolls- och hockeyfans. Jag har inte upplevt samma sak från näringslivet och idrotten. Men där har de (ÖFK reds.anm.) gått före. Nu kan vi sitta och diskutera teater och klassisk dans.

ÖFK:s kulturarbete syftar bland annat till att spelarna ska övervinna sina rädslor. Marika Lagercrantz imponeras av att laget börjat från grunden och försöker se vad som hindrar ledare och spelare från att nå sina mål.

– Man är trygg i att spela fotboll, men om man sedan byter om och blir dansör så kan man inte vara kaxig inför det. Det handlar om att våga göra bort sig.

Läs mer:

Kindberg om årets kulturprojekt: "Det blir något väldigt eljest"

Tror på ett kulturliv för ÖFK även i Allsvenskan

ÖFK hyllas för kulturarbetet: ”En askungesaga”

Mer läsning

Annons