Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kata Nilsson: “Dra fittan i grus” kanske inte var vad de ville säga adjö till sin skolgång med?

Jag tror att det är lätt att även utan att kalla sig feminist se orättvisor som kvinna. Det är liksom påtagligt som liten får höra att kvinnor har lägre löner och sämre pensioner än män. Det går att ta på. Det är svårare att ta fasta på hur rådande könsmaktsordning förtrycker och begränsar män, och det är också kärnan i problemet som upprätthåller ordningen.

Annons

ÖP Kulturs krönikör Kata Nilsson skriver om våldtäktskämten på studentflaken. Hon menar att det inte är studenternas eget fel att de sprider våldtäktshot.

Machokultur. Att män förväntas vara tuffa och starka och skoja mycket och aldrig vara ledsna eller sårbara. De förväntningarna på pojkar och män gör också att de inte alla gånger kan erkänna sig förtryckta, eftersom de då skulle erkänna att de ibland vill slippa de där kraven, och det går ju inte i en machokultur. I slutändan föder det ena det andra.

Våldtäktsskämten blir till hot om våldtäkt och sedan är steget inte långt till faktiska övergrepp. Det är när skämt om övergrepp och kvinnohat accepteras av omgivningen som våldtäkt i slutändan legitimeras, och det är det som kallas våldtäktskultur. I sociala medier har det under helgen spridits foton på studentflak från runt om i landet med sexistiska och våldsbejakande texter. Folk delar upprört och undrar om detta är männen av framtiden, och deras budskap till världen när de äntrar vuxenlivet?

LÄS FLER KRÖNIKOR AV KATA: Pojkbanden har alltid spridit kvinnohat

Det ska ju vara roligt att titta på studenterna när de åker omkring på sina flak. Det är festlig stämning i stan. Mormoroch farmor och yngre kusiner tittar nyfiket på. Det är helt enkelt inte en plats där den här typen av budskap ska finnas. Ändå gör de det. Att texter om att anal våldtäkt och fittsläp i grus överhuvudtaget får synas på flaken som alla ser vittnar om mer än dåligt omdöme hos studenterna som valt att skriva det. Det är machokultur i sin tydligaste form.

Normerna bryts först när någon väljer att bryta dem, och den någon kan med fördel vara du själv.

Dessa killar har pressats in i osunda normer sedan de var små, då de fick höra att killar inte gråter, att en ska va tuff och visa tjejer att de är omtyckta genom att dra dem i håret. Det är klart att det är oroväckande att dessa killar är framtidens män, men det är inte direkt förvånande.

Det måste funnits någon i den klassen som tyckte att “Dra fittan i grus” kanske inte var vad de ville säga adjö till sin skolgång med.

"Fatta man", som är en del av "fatta"-rörelsen med syfte att engagera män i kampen mot destruktiva manlighetsnormer, delade för ett tag sedan 10 saker en som man kan göra för att bryta machokulturen. En av de sakerna var att våga utmana och ifrågasätta. Det måste funnits någon i den klassen som tyckte att “Dra fittan i grus” kanske inte var vad de ville säga adjö till sin skolgång med. Ett annat av de 10 tipsen var att påverka de med makt. Varför gjorde inte rektorn något? Varför protesterade inte föräldrarna? Självklart är det inte bara de fulla 19-åringarna som ensamma bär ansvaret för budskapen som visas på flaken. Alla tips går att finna om en söker på "fatta man" i olika sociala medier, men det viktigaste är nog tips nummer ett, nämligen att det börjar med dig. Normerna bryts först när någon väljer att bryta dem, och den någon kan med fördel vara du själv.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV KATA: Kommunen - håll händerna borta från hela Jämtlands ÖFK

Mer läsning

Annons