Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt namn och program för Scenkonst Östersund

/
  • Lisa Engman Roos presenterade Scenkonst Östersunds vårprogram under måndagen.
  • Nour El Refai kommer till Östersund 15 april.
  • I
  • Kayo Shekoni är en av skådespelarna i Broadwayklassikern
  • 4 mars går det att se Tennessee Williams klassiker

Östersunds teaterförening, som hetat just så i 83 år, startar det nya året med att byta namn och heter nu Scenkonst Östersund.

Annons

– Vi har funderat på det länge då många tror att vi bara sysslar med teater, fast det egentligen är all typ av scenkonst. Vi har ett brett utbud, menar Lisa Engman Roos, teaterkonsulent på Scenkonst Östersund.

Förra året sammanfattar hon som bra med 12 500 besökare på de olika arrangemangen.

Lisa Engman Roos presenterade vårens teaterprogram på Storsjöteatern under måndagen. Ett program som rymmer allt från teater och dans till opera och musikal. Då Scenkonst Östersund är en del av Riksteatern finns flera bidrag ur deras produktioner med.

"Shirley Valentine" inleder vårprogrammet 10 februari. Här spelar Carina Perencranz (kanske mest känd som Judit i Com Hems tv-reklam) huvudrollen.

– Det blir en mjukstart med en charmig klassiker, säger Lisa Engman Roos.

16 februari kommer Cullbergbaletten till Östersund med två föreställningar; "Against the Current, Glow" av den brasilianske koreografen Cristian Duarte och "The Return of the Modern Dance".

I familjeföreställningen "Victors Vidunderliga Värld" får vi följa Victor och hans fåglar och allt som sker hemma hos dem en vanlig dag. Föreställningen innehåller jonglering, objektmanipulation, akrobatik, magi och märkligheter, allt framfört av Daniel Oja från Nordcirkus. 21 februari kommer han till Fredssalen på Storsjöteatern.

Läs mer: Daniel Oja – en clown utan gränser

Grynet Molvig spelar en av rollerna i "Höstsonaten" som bygger på Ingmar Bergmans film med samma namn. Här i en bearbetad nytolkning där fokus står på det komplicerade förhållandet mellan mor och dotter och där musiken har en betydande roll. 24 februari kommer "Höstsonaten" till Östersund.

För vårens första musikal står Storsjögymnasiets estetiska program i deras uppsättning av "Grease". Visas 2 och 3 mars.

4 mars går det att se Tennessee Williams klassiker "Katt på hett plåttak".

– Det är nog den föreställning som är populärast i vår, tror Lisa Engman Roos.

Norrlandsoperan kommer till Storsjöteatern 14 mars med föreställningen "Den listiga räven". Elva solister och en barnkör med 17 barn deltar tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester.

"Männen med rosa triangel" är en verklighetsupplevd vittnesskildring om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger och spelas i Östersund 17 mars. Dramatiseringen är gjord av Mattias Brunn som tidigare gjort manus till kritikerrosade "... efter Fredrik" och "No tears for Queers".

En musikalisk berättarresa från 1950- till 1970-tal blir det den 21 mars då "Myggjagare och näbbstövlar" kommer till Storsjöteatern. En produktion av Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge med musikerna Anders Larm och Jan-Olof Jonsson.

Under Scenkonst Östersunds årsmöte 23 mars uppträder Marcus Ernehed och Kiki Korths-Aspegren med "De gyllene åren".

"Tigern" är en politisk berättelse om hur vi människor reagerar inför det okända och är skriven av den rumänska dramatikern Gianina Carbunariu. 2 april spelas den på Storsjöteatern.

Broadwayklassikern "En druva i solen" handlar om familjen Youngers längtan efter ett bättre liv i ett USA där den afroamerikanska medborgarrättskampen nyss har inletts. Författaren Lorraine Hansberry var 26 år när hon skrev "A Raisin in the Sun" och blev 1959 den yngsta författare och första svarta kvinna som fått en pjäs uppsatt på Broadway. Kayo Shekoni spelar en av rollerna i Riksteaterns uppsättning 10 april. .

"En komisk depression" heter Nour El Refais humorföreställning som kommer till Östersund 15 april. Kvällen inleds av komikern Moa Svan.

Teater Barda ger två föreställningar av "Är du störd eller?" 20 och 21 april i Fredssalen. Handlingen baseras på verkliga händelser och mobbning och utanförskap och spelades 118 gånger i Jämtland och Härjedalen under 2011 och 2012.

"Ingvar! En musikalisk möbelsaga" är en musikal som hyllar och kärleksfullt driver med såväl den svenska självbilden som Ingvar Kamprads livsverk IKEA. 29 april går den att se.

– Det är många besökare som har efterfrågat musikal. Egentligen turnerar de inte med den här musikalen eftersom den kräver mycket teknik och har en snurrande scen. Men Umeå ville ha den i samband med att IKEA öppnar där och då kunde föreställningen komma till Östersund också, säger Lisa Engman Roos.

Sånger och berättelser blir det 6 maj i "Kärleken, döden och en slät kopp kaffe" med Sara Lindh och Niklas Fransson som förra våren gjorde succé med föreställningen "Telegram från ett längtande hjärta".

För en tre dagar lång avslutning av vårprogrammet står Cirkus Cirkör som kommer tillbaka till Östersund med föreställningen "Limits" 9, 10 och 11 maj.

Samtliga föreställningar börjar 19 i Storsjöteaterns salong om inte annat angetts i texten.

Läs mer:

”Mammas nya kille” blir humorföreställning

Björn och Benny har nya musikalidéer

Kvinnorna regerar i vårens jazzprogram

Mer läsning

Annons