Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Hyresgästföreningen: Marknadsanpassning ger kraftigt höjda hyror

Annons

Moderaterna har tidigare stått för en praktiskt inriktad bostadspolitik. Partiet tog ansvar för att hyrorna skulle vara rimliga och förutsägbara för hyresgästerna. Det är därför med stor förvåning som vi konstaterar att Moderaterna vill införa en så kallad friare hyressättning i hela hyresbeståndet.

Beslutet är olyckligt, eftersom marknadsanpassade hyror sannolikt leder till kraftigt ökade hyror. Detta visar bland annat en rapport från Ramböll Management Consulting från 2015.

Erfarenheter från andra länder visar att de högre marknadshyrorna också medför att så kallad social housing måste införas, det vill säga hyreslägenheter med lägre hyror som riktar sig till människor med lägre inkomster. Systemet med sociala bostäder belastar samhället ekonomiskt och ökar samtidigt segregationen. Hur vill Moderaterna att ett sådant system ska finansieras och hur ska en ökad segregation i boendet i så fall undvikas?

Ibland hörs förslag om att bredda möjligheten att få bostadsbidrag. Självklart finns det grupper som behöver bostadsbidrag, men lösningar som bostadsbidrag och social housing gör att skattemedel kommer att användas till att subventionera ökade vinster inom fastighetsbranschen.

Det är mycket lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren.

Det finns 3 miljoner hyresgäster i Sverige och 213 000 unga är ofrivilligt hemmaboende. Högre hyror kommer också att driva upp priserna på bostadsrätter och villor. På vilket sätt menar Moderaterna att högre hyror gör det lättare för de unga som nu ofrivilligt bor kvar hemma hos sina föräldrar eller i andra, tredje hand, att få råd att flytta till ett eget hem?Det som i dag efterfrågas mest är billiga hyresrätter och det är där vi måste börja om bostadspolitiken ska vändas åt rätt håll. Enligt den utredning om hyressättning i nyproduktion som Håkan Julius överlämnade till regeringen i juli i år är det inte hyressättningssystemet i sig som hämmar nyproduktionen av hyresrätter. Det vi behöver är en skattereform som skapar jämlika villkor mellan det ägda och det hyrda.Att äga hyresfastigheter har på kort tid gått från att vara en långsiktig investering till kortsiktig vinstmaximering. Att införa marknadshyror kommer inte leda till att fler människor får råd och möjlighet att bo i en hyresrätt, utan medför endast en helt omotiverad värdeöverföring till en redan mycket lönsam fastighetsägarbransch.Vår fråga till Moderaterna är därför om högre kostnader för boendet verkligen är ett bra sätt att lösa bostadskrisen och bidra till landets tillväxt?

Lillemor Göranson ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland

Henry Magnusson regionchef Hyresgästföreningen Region Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons