Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Kooperativa idéer lyfter landsbygden och skapar framtidstro

/
  • Handlarn i Rötviken lyfts fram som ett utstickande exempel på att kooperativ fungerar, enligt skribenterna.

Landsbygden har stora möjligheter att erbjuda människor en hållbar och livskraftig framtid. Många upplever att livspusslet är svårt att lösa, här kan landsbygden erbjuda nya möjligheter och livskraft för att utvecklas i trygghet och med plats för fler. För att detta ska bli möjligt, krävs att samhället stöttar eldsjälar och skapar bra förutsättningar för att fler ska bosätta sig och kunna starta kooperativa företag i Region Jämtland/Härjedalen.

Annons

Bygderna upplever att service och verksamheter försvinner. Att bo på landsbygd har blivit en balansakt, där många olika företagsformer och möjligheter till försörjning blir än viktigare.

Skolor, tandvård, äldreomsorg och annan offentlig service har försvunnit och kan idag både drivas och förvaltas med andra huvudmän och kombinerat med annan verksamhet.

En lösning som vi vill lyfta fram är möjligheten att bedriva service och kommersiella verksamheter i kooperativ. Två lysande exempel är Hälsorum i Offerdal som bedriver hälsocentral och företagshälsovård, samt den nu ett års jubilerande Handlarn i Rötviken.

Dessa två kooperativ är bra exempel på hur kooperativa företag, där människor utvecklar verksamhet tillsammans och på så sätt stärker framtidstro och utvecklingskraft i bygderna!

Coompanion i Jämtlands län stöttar människor med fri rådgivning för dem som vill starta och driva ekonomiska föreningar och ser att det finns stor utvecklingspotential för många nya verksamheter.

I det arbetet vill vi synliggöra vårt arbete och just nu har staten kraftigt dragit ner på det ekonomiska stödet för den fria rådgivningen vi bidragit med. Stödet till oss från regionens kommuner och Region Jämtland/Härjedalen är därför mycket viktigt.

Vi hoppas att fler hjälper och vill bidra dels via att starta och driva de kooperativa idéerna men också för att våra bygder skall kunna ha valfrihet och möjlighet att vara livskraftiga även i framtiden! 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons