Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: MP om höstbudgeten: Länet vinner på grön klimatpolitik

Annons

I morgon presenteras en budget med den största investeringen någonsin för ett grönt samhällsbygge. Jämtland Härjedalen är stor vinnare.

Vi nås dagligen av larmrapporter om hur snabbt klimatförändringarna sker. Enligt experter på atmosfärvetenskapliga institutet i USA var styrkan hos orkanerna Harvey och Irma till 30 procent orsakade av förändringar som människan varit upphov till.

Även här i Jämtland Härjedalen väntar stora förändringar. Enligt en rapport från länsstyrelsen kommer klimatförändringarna innebära att antalet dagar med snötäcke minskar med upp till 75 dagar och brandrisksäsongen ökar.

Nu storsatsar regeringen för att stoppa klimatförändringarna; över 5 miljarder kronor läggs på klimat- och miljöarbetet i Sverige och utomlands. För Jämtlands län innebär regeringens satsningar bland annat:

• Utökat klimatkliv med 800 miljoner till totalt 1,5 miljarder 2018.

Klimatklivet som den rödgröna regeringen infört är en av våra viktigaste satsningar för att stärka lokalt och regionalt klimatarbete. I länet har klimatklivet och stadsmiljöavtalet bland annat inneburit två nya laddplatser längs en utbyggd elbusslinje i Östersund, utbyggd fjärrvärme i Gäddede och ett stort antal laddstolpar för elbilsladdning i hela länet.

Nu utökas klimatklivet med 800 miljoner till 1,5 miljarder, vilket innebär fler möjligheter till klimatsmart utveckling i regionen.

• Daglig nattågstrafik, fler laddstolpar och elfordonspremier

Det ska vara enkelt att göra rätt i omställningen till fossilfria transporter. Vi ökar tillgängligheten för resor på järnväg genom daglig nattågstrafik till och från Jämtland på sträckan Stockholm–Duved. Detta gör regionen till en ännu mer attraktiv turistdestination vilket stärker lokala företagare och skapar jobb.

Genom att bygga fler laddstolpar blir det lättare att färdas med elfordon. Vi inför också en miljöbilsbonus när du köper en miljövänlig nyproducerad bil samt en elfordonspremie vid köp av elcykel eller -moped.

• Främjande av naturturism för fler jobb

För att fler människor nu också ska turista i Jämtland Härjedalens natur så sänker regeringen momsen för naturguider från 25 till 6 procent. Det är en satsning för att främja ekoturismen och som skapar fler jobb.

• En strategi för cirkulär ekonomi

Miljöpartiet verkar för en omställning från en linjär slit-och-släng ekonomi, som tär på jordens resurser, till cirkulär ekonomi, där jordens resurser tas tillvara. Det är därför glädjande att vi nu tar fram en strategi för omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi.

Den borgerliga oppositionen i riksdagen ägnar nu all sin kraft åt att blockera regeringens klimatpolitik. Det visar man genom att vilja kapa miljöbudgeten med mer än 25 procent och stoppa lokala klimatsatsningar.

För oss är det otänkbart att stå passiva när klimatförändringarnas effekter är så skrämmande tydliga. Därför är vi stolta över att regeringen nu går från ord till handling för ett grönare Sverige.

Per Bolund (MP)

finansmarknads- och konsumentminister

Anton Nordqvist (MP), Region Jämtland Härjedalen, Karin Thomasson (MP), Östersunds kommun, Katrin Wissing (MP), Åre kommun, Jan Runsten (MP), Krokoms kommun, Sonja Wredendahl (MP), Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons