Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: ÖP svarar: Huvudfrågan är hur Östersundshem valt att tolka offentlighetsprincipen

/

Annons

Debattartikeln där Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, hävdar att ÖP inte tar sitt publicistiska ansvar är skickad från hans tjänstemejl på det kommunala fastighetsbolaget.

Debatt: Kindberg: ÖP har fel om Östersundshems dokumenteringsplan (19 september)

Från samma mejlkonto skickade Daniel Kindberg en vecka i augusti 26 mejl som av adress och rubrikraden att döma har direkt koppling till Östersunds FK, där han är klubbordförande.

Under två dagar i augusti handlade 20 av 54 inkommande mejl till Daniel Kindberg om Östersunds FK.

Östersunds-Posten har varit öppen mot Östersundshem om att vi i en pågående research försöker kartlägga hur affärskontakterna mellan bolaget och Östersunds FK ser ut.

Som stöd för det arbetet med att få fram fakta och dokument, använder vi offentlighetsprincipen eftersom Östersundshem är ett kommunalt bolag som ytterst ägs av medborgarna i Östersund. Att medborgare ska ha insyn i och möjlighet att kontrollera hur till exempel kommunägda bolag drivs är en av grunderna i offentlig förvaltning.

Det var när vi begärde att få ut logglistorna för Daniels Kindbergs mejlkonto hos Östersundshem under en längre tidsperiod som det stod klart att listorna redan hade raderats.

Det visade sig vara stor skillnad på kommunens egna regler för hur länge logglistor över tjänstemännens mejlkonto ska sparas och de som Östersundshem tillämpar. I kommunen sparas uppgifterna två år, inom Östersundshem en månad.

Vi ställde en rad frågor med uppföljande kontrollfrågor till olika tjänstemän inom Östersunds kommun och Östersundshem om vilka regler som gäller. Vi har även gett Östersundshems politiska ledning möjlighet att kommentera varför tillämpningen av offentlighetsprincipen skiljer sig åt på ett så anmärkningsvärt sätt.

Svaren ger en svårtolkad bild. Östersunds kommun bekräftade först att regeln om två år även borde gälla Östersundshem. Efter att den första artikeln om arkiveringsreglerna publicerats på op.se hörde kommunens tjänstemän av sig med en ändrad tolkning av reglerna. Oklart varför.

Vad som gäller är upp till Östersundshems styrelse att reda ut. Huvudfrågan här är varför bolaget valt att tolka offentlighetsprincipen – och medborgarnas möjlighet till insyn – på snålast möjliga sätt, tvärt emot Östersunds kommun och rekommendationer från Riksarkivet.

ÖP har genom vår publicering lyft fram den frågan i ljuset. På så sätt tar vi vårt publicistiska ansvar.

Linda Hedenljung

reporter

Karolin Johansson

nyhetschef

Per Arnsäter

nyhetschef

Hans Lindeberg

chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons