Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Regeringens skattehöjning drabbar vanliga löntagare

Annons

Den 20 september presenterar regeringen sin budget. Men redan nu har finansminister Magdalena Andersson (S) bekänt färg: Regeringen väljer en politik som försämrar vanliga människors ekonomi.

Trots vallöftet om att inte höja inkomstskatten för vanliga löntagare gör regeringen just det.

Redan i dag betalar 1,3 miljoner människor statlig inkomstskatt. Det motsvarar nästan var tredje arbetande svensk.

Genom att trixa med uppräkningen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt får ytterligare 40 000 personer höjd inkomstskatt nästa år. Det drabbar människor med vanliga yrken och inkomster.

Det handlar exempelvis om poliser, barnmorskor och lärare. Det är en ekonomisk politik som minskar människors drivkraft att jobba extra eller ta en ny tjänst eftersom en stor del av lönen inte hamnar i plånboken utan går bort i skatt.

Höjd skatt på arbete rimmar dessutom illa med regeringens tal om att Sverige ska konkurrera med kunskap. I stället för att uppmuntra till arbete gör man det mindre lönsamt att utbilda sig och att jobba hårt.

Sverige står inför stora utmaningar med ett utanförskap som snart omfattar motsvarande en miljon människor och hög arbetslöshet bland utrikes födda. Ska vi kunna bryta utvecklingen måste fler komma i arbete.

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige ingår därför att det alltid ska löna sig att göra rätt för sig. Arbete och ansträngningar ska uppmuntras.

Därför vill vi sänka skatten på låga inkomster och införa en jobbstimulans i bidrag och ersättningar så att fler ska sträva efter att lämna utanförskap och bidragsberoende.

Att inte räkna upp brytpunkten för statlig skatt i samma takt som tidigare är en skattehöjning oavsett hur kreativ finansministern försöker vara i sina formuleringar.

Genom höjda inkomstskatter sänder regeringen oroväckande signaler. Redan i dag är Sverige ett av de länder där arbete beskattas hårdast. Det lönar sig alltför lite att utbilda sig.

Att driva en politik där färre vill utbilda sig och jobba är fel väg. Det borde regeringen inte vara nöjd med.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Maria Malmer Stenergard (M)

skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons