Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Så ska välfärdens kvalitet stärkas

Annons

Privata utförare inom vård, skola och omsorg får samma, eller lägre ersättning, som offentliga utförare. Ändå presterar de privata utförarna lika bra eller bättre kvalitet på nästan alla områden inom välfärden.

Att sätta stopp för privata välfärdsföretag leder alltså varken till bättre kvalitet eller lägre kostnader. Däremot leder det till drastiskt minskad valfrihet.

Ändå är just det vad regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om. Deras uppgörelse om ett vinsttak för privata välfärdsföretag handlar inte om att säkerställa en god välfärd. Målet är i stället att plocka billiga opinionspoäng.

Debatt: Skola och välfärd framför vinstjakt (26 augusti)

Att alla ska ha rätt till en välfärd av god kvalitet är en självklarhet. Samtidigt ska skattemedel användas väl. Svenskt Näringsliv har tillsammans med branschorganisationerna inom välfärden en rad förslag till stärkt kvalitet. De sex viktigaste punkterna är:

• Ställ högre krav på de som ska starta nya verksamheter – även offentliga utförare. Det måste finnas både sund ekonomi och gedigen kompetens.

• Sätt upp kvalitetsmål. Mät och följ upp att kvalitetsmålen uppnås.

• Bättre redovisning av kvalitén för patienter, elever och brukare genom nationella hemsidor. De måste bli enklare att jämföra utförarna inom vård, skola och omsorg.

• Skärp tillsynen. Gör fler oannonserade inspektioner. Verksamheter som inte kan hålla godtagbar kvalitetsnivå ska stängas snabbare än idag. Detta ska gälla både offentliga och privata verksamheter.

• Betygsinflation ska bekämpas. Digitalisering av nationella prov är ett viktigt steg. Men skolor som sätter kursbetyg som är för höga jämfört med de nationella proven ska också tvingas upphöra med detta.

• Effektiva åtgärder för jämlik vård, till exempel förbättrade ersättningssystem och uppföljning av likvärdighet.

Genom uppgörelsen med Vänsterpartiet väljer regeringen att både avvisa kvalitetsspåret och minska valfriheten. Därmed blir välfärden en bricka i ett populistiskt spel. Det är en farlig utveckling i en tid när välfärden står för växande utmaningar.

Anders Morin

välfärdspolitiskt ansvarig Svenskt Näringsliv

Ola Toftegaard

regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons