Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tre kommunalråd från länet: Storbankerna överger landsbygden

/

Annons

Sveriges fyra stora affärsbanker gör rekordvinster samtidigt som de koncentrerar verksamheten och överger stora delar av landet.

De som främst drabbas av denna utveckling är de tiotusentals småföretag som antingen inte får nödvändiga krediter eller krediter på villkor som är helt orimliga. Denna utveckling är helt oacceptabel om hela landet ska leva och utvecklas.

På senare tid har vi många exempel från landsbygden på krediter som knappt når upp till 40 procent av lånebehovet, vilket ofta sätter p för en nyinvestering eller företagsstart. Hushållen drabbas på samma sätt när det gäller att köpa eller reparera bostäder.

Denna utveckling kan inte accepteras eftersom den hindrar tillväxten i större delen av Sverige. Landet glider snabbt isär! Storbankerna tror att de kan behålla sina kunder via nätet när de flyr landsbygden och tappar lokal kunskap. Vi vet att detta inte kommer att fungera!

En stor del av orsakerna till detta finansiella haveri är att de fyra storbankerna snabbt överger en allt större del av landets kommuner genom nedläggningar av lokala kontor och centralisering av sina kredit- och policybeslut.

Kunskapen om företagens och hushållens lokala kompetens, betalningsförmåga och utvecklingspotential försvinner och fokus blir mer och mer på storbankernas aktievärden – inte på att utveckla företag utanför storstäderna.

Intresset att spela en roll som samhällsbyggarbanker verkar vara över – kanske med undantag av Handelsbanken (HB) som trots allt behåller merparten av sina lokala kontor. När de övriga bankerna nu nästan helt övergett bland annat Värmlands, Dalarnas, Härjedalens, Jämtlands och Västerbottens landsbygdsregioner finns ofta HB kvar.

Att bara vara beroende av en lokalt fungerande bank är dock problematiskt. Dessutom ser vi i regionerna ovan att bankens kompetens fortsätter att minska i likhet med öppettider och lokal beslutskompetens.

Vi har under sommaren startat ett nationellt nätverk av kommuner som har som främsta mål att stödja befintliga – och etableringen av nya – seriösa och uthålliga banker som de lokala sparbankerna och en bank som Länsförsäkringar Bank.

Vi kommer att göra det på många sätt via bland annat insatser mot riksdag och regering, erfarenheter från andra länder, effektivare bankupphandlingar och ökad samverkan mellan småföretag, lokala banker och kommuner.

Nuvarande utveckling av landets banksystem äventyrar inte bara kreditgivningen till i första hand småföretagen och näringslivets tillväxt. Den faktiska policyn saboterar såväl riksdagens regionala politik som medborgarnas och företagens rätt att välja etableringsort.

Klyftorna vidgas och snart finns ingen återvändo. Det nationella nätverket för kommuner vill ta bort alla hinder för att seriösa lokala banker som de 59 sparbankerna ska kunna etablera sig varhelst de önskar – inte minst där affärsbankerna försvunnit.

Vi undrar slutligen varför såväl Konkurrensverket som Finansinspektionen hela tiden avstår från att fokusera på dessa ökade problem?

Sven Åke Draxten (S)

Bräcke kommun

Jonas Andersson (S)

Ragunda kommun

Maria Söderberg (C)

Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons