Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Storskaliga fiskodlingar ingenting för Storsjön

/

Annons

I mars 2013 tog Moderaterna i Östersunds kommun årsmötesbeslut på att motverka storskaliga fiskodlingar i Storsjön. Frågan verkar nu vara mer aktuell än någonsin och beslutet vi tog relevantare än någonsin. Tittar vi på detta ur ett biologiskt perspektiv så innebär det stora risker; den odlade fisken kommer att innebära stora prövningar för miljön. Den sprider sjukdomar och parasiter (lus) samtidigt som den riskerar att konkurrera ut sjöns befintliga arter.

Alla ekosystem är känsliga för stora förändringar. Storsjön är idag en vattenmiljö vars varumärke bygger på att det är ett rekreationsområde i en vacker miljö känd för sina fina bestånd av ädelfisk. Allt detta står under hot med en etablering av storskalig kassodling av fisk.

Laken är ett exempel på en fiskart som är på tillbakagång i Sverige, bland annat beroende på klimatförändringarnas påverkan på vattentemperaturen. Att mixtra med hela näringskedjans sammansättning, tillsammans med klimatets förändringar kan ge oåterkalleliga konsekvenser på det som idag är Storsjön.

Fiskeodlingar i vilda vattendrag har gett stora problem, i norska djuphavsfjordar har man hittat flera meter höga sediment på botten som ger upphov till svåra och kostsamma miljöproblem som förändrar ekosystemet. Tänk vad dessa sediment skulle kunna orsaka på Storsjöns botten som inte är i närheten av en djuphavsfjords vattendjup. Sedimenten är en del i ledet att sjöns näringsinnehåll förändras via dessa odlingar.

Storsjön är av naturen en näringsfattig sjö, fullt naturlig för de breddgrader som den befinner sig på. Att mixtra med detta i tron att det skulle göra sjön gott att bli mer näringsrik är naivt och riskfyllt. Fiskodlingar av denna magnitud gör sig bäst i bassänger på land. Det bästa för Storsjön är de små befintliga odlingarna som finns idag.

Vid sidan av de rent biologiska konsekvenserna så kommer dessa stora kassodlingar även att äventyra vår dricksvattentäkt. Undervattensströmmarna gör att förändringarna som fiskeodlingarna ger upphov till, bland annat en starkt ökad mängd fosfor, inte kommer att koncentreras till ett ställe i sjön. Utbrottet av cryptosporidium lärde oss vad en förgiftad dricksvattentäkt kan leda till. Detta är att bädda för samma sak men med mycket mer långt gående konsekvenser.

Joel Nordkvist (M)

kommunstyrelsen Östersunds kommun

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons