Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionssystemet ska ge ekonomisk trygghet

Annons

Om lönerna hade utvecklats som pensionerna sedan år 2009 hade snittlönen legat på strax under 28 000 kronor i stället för på runt 32 000 kronor. Hur många löntagare hade accepterat det?

Faktum är att en pensionär som år 2009 hade en pension på 14 550 kronor brutto i dag har endast 14 300 kronor. Detta på grund av att den så kallade bromsen har slagit till tre gånger och sänkt pensionerna.

Samtidigt har lönerna ökat med 2,5–3 procent per år. Hyror, livsmedelspriser och kommunernas avgifter för hemtjänst och trygghetslarm har stigit de med.

Denna utveckling måste vändas omgående. Från SPF Seniorerna har vi därför sedan en tid tillbaka krävt att det görs en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet.

Den så kallade Pensionsgruppen som står bakom pensionsuppgörelsen har nyligen föreslagit att bromsen i pensionssystemet ska göras om så att svängningarna blir mindre än i dag.

Tillsammans med landets övriga pensionärsorganisationer har SPF Seniorerna i ett remissvar avvisat Pensionsgruppens förslag och i stället begärt att pensionssystemet utvärderas.

Det är positivt att fler nu ställer sig bakom vårt krav på en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet – vi måste kunna leva på våra pensioner och hänga med i inkomstutvecklingen.

Förslaget från Pensionsgruppen skulle nämligen varken innebära förbättrade pensioner eller att bromsen inte kan slå till igen och sänka pensionerna på nytt.

Efter flera sänkningar föreslår inte politikerna bättre pensionerna utan i stort sett lika låga pensioner som nu – det är orimligt. Pensionsgruppen har inte förstått att det är sänkningarna i sig, inte deras storlek, och att pensionärerna fortsätter att halka efter som är bekymret.

Huvudproblemet är att pensionssystemet är underfinansierat och måste förstärkas, vilket Pensionsgruppens förslag inte ens berör. Flera av grundprinciperna i pensionssystemet uppfylls inte: pensionerna följer inte löneutvecklingen och bromsen slår till trots att inget extremt har inträffat.

Pensionssystemet ger inte ekonomisk trygghet för oss som ska leva på det. Antalet svenska pensionärer som lever under EU:s gräns för risk för fattigdom ökar.

Det är på tiden att denna utveckling vänds, därför säger vi nej till Pensionsgruppens förslag på en förändrad broms och vill i stället se en utvärdering av hela pensionssystemet.

Pensionssystemet ska ge ekonomisk trygghet, inte försätta människor i ekonomisk utsatthet.

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF Seniorerna

Göte W. Swén

distriktsordförande SPF Seniorerna Jämtlandsdistriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons