Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är trötta på att subventionera vården

Annons

Jag håller inte med Mats E Nilsson och Kia Carlsson om att sjuksköterskebristen skulle avhjälpas genom att de som är chefer kliver in i klinisk verksamhet några sommarveckor.

Om vi börjar med den arbetssituation våra chefer har och därtill plockar bort dem från sitt arbete skulle bördan för många bli än mer orimlig.

Bland vårdsektorns chefer finns en dominans av kvinnor. Klara Regnö visar i sin avhandling "Det osynliggjorda ledarskapet" hur kvinnliga chefer inom vårdsektorn har ett högre antal medarbetare under sig, ett betydligt sämre administrativt stöd och i genomsnitt 10 000 kronor sämre månadslön än chefer inom branscher som domineras av män.

Med ert förslag skulle sannolikt även cheferna söka sig bort från vården.

I dag väljer 45 000 sjuksköterskor att inte arbeta som sjuksköterskor. Dessutom arbetar runt 10 procent av våra svenska sjuksköterskor i Norge.

Våra medlemmar är helt enkelt trötta på att subventionera vården!

Dagens unga är bättre på att sätta ner foten än vad vi andra varit. Man tackar hellre nej till en tjänst om lön och villkor för karriär är sämre än man önskar.

Det finns färska studier som visar att en stor andel av sjuksköterskor som är nya i yrket överväger och rent av fattar det drastiska beslutet att söka sig bort från sitt yrke.

Orsakerna är flera men kan sammanfattas i bristande yrkesintroduktion och stöd, för hög arbetsbelastning och därmed oro för att göra misstag – misstag som kan vara livsavgörande för den patient man ansvarar över.

Ska vi kunna locka fler till vårdyrkena krävs rejäla tag vad gäller lön, arbetstider, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter – i just den ordningen.

Ge vårdens chefer tid och mandat att arbeta med såväl rekrytering, bemanning och utvecklingsfrågor så vi kan börja arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet, precis som det är tänkt.

Barbro Englesson

ordförande Vårdförbundet avdelning Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons